Türkiye Ay’a yolculuk yarışına katılıyor: Sanayi Bakanı tarih verdi

Türkiye’nin aya gitme projesi çerçevesinde çalışmaları devam ettirdiğine işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “1,5 sene içerisinde ilk temasın gerçekleşecek” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2023, 14:33
Türkiye Ay’a yolculuk yarışına katılıyor: Sanayi Bakanı tarih verdi

Türkiye, uzay projeleri kapsamında çalışmalara devam ediyor. Bu noktada bir televizyon programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin en büyük amaçlarından bir tanesi olan Ay'a gitme projesinde ilk temas adına tarih verdi.

“Asıl hedef Türkiye’nin imkanlarıyla yapabilmekte”

İki aşamalı bir proje planladıklarını aktaran Bakan Kacır, "Biz 1,5 sene içinde Ay'a ilk teması yapmış olacağız. Bu durumu 2 aşamalı bir proje şeklinde değerlendiriyoruz. Birinci aşama, literatürde “sert iniş” şeklinde isimlendirilen Ay'a erişimi sağlayacak insansız bir roket yollamak olacak. Bu noktada Türkiye'nin yeterli kabiliyeti bulunuyor.

Bildiğiniz üzere milli görüntüleme uydumuz İMECE’yi uzaya yolladık. 1 sene içerisinde de milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT-A'yı aynı şekilde uzaya göndereceğiz. Bu kapsamda 20 senelik bir deneyim bulunuyor. Başkentte TUSAŞ'ın altyapısı çok az ülkede bulunan bir altyapıdır.

Bu durum bizlere Ay hedefini ele alma kuvveti de vermiş oldu. İlk olarak 1,5 sene içerisinde Ay aracını hazır duruma getireceğiz. Daha sonra ise ilk teması yapacağız. İlk fırlatmada uluslararası bir iş birliği sağlayacağız. Ama asıl hedef 5 sene içerisinde Türkiye'nin elinde olanlarla bu fırlatmayı yapabilmek" dedi.

Yorumlar (0)