Türk bilim insanlarından önemli çalışma: Kovid-19'u nasıl geçireceğinizi ölçüyor

Ankara Üniversitesi, 'gen yapısı’, ‘kronik hastalık’, ‘kan grubu’ ve ‘yaş' olmak üzere 4 ayrı veriyi göz önüne alarak kimin, Kovid-19 sebebiyle ağır hasta olacağını ortaya koyan bir modelleme geliştirdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.11.2021, 09:00
Türk bilim insanlarından önemli çalışma: Kovid-19'u nasıl geçireceğinizi ölçüyor

Dünya genelinde Kovid-19’la mücadele hız kesmeden sürerken ederken, Ankara Üniversitesi geliştirdiği sistemi duyurdu.

“Yoğun bakıma ihtiyaç olup olmadığını ortaya koyan modelleme”

Ankara Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, çalışmanın yürütücüsü olan Bilim Akademisi üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç'ın, çalışmaya ilişkin değerlendirmeleri aktarıldı.

Genetik faktörlerin ve doğal öldürücü hücrelerin, Kovid-19 enfeksiyon şiddetine etkileri konusunda araştırmaların sürdüğünü kaydeden Beksaç, araştırmanın sonuçlarının Immunogenetics dergisinde yayınlandığını açıkladı.

Çalışmada görev alan bilim insanları, 'gen yapısı’, ‘kronik hastalık’, ‘kan grubu’ ve ‘yaş' olmak üzere 4 ayrı veriyi göz önüne alarak kimlerin asemptomatik biçimde hastalığı geçireceğini ve kimlerin Kovid-19 sebebiyle ağır hasta olacağını hesaplayabilen modelleme sistemi geliştirdi. 

Kovid-19'a yakalanılması durumunda hastalığın asemptomatik seyretme ihtimalini ve yoğun bakım ihtiyacı hesaplamak amacıyla modelleme sistemi geliştirdiklerini açıklayan Beksaç, bu sistemde birtakım bulguların sisteme girilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Genetik etkenler, hastalığın seyrini etkiliyor”

Beksaç, "Çalışmamızdaki matematiksel olasılık modelinden toplanan veriler ışığında, Kovid-19 enfeksiyonunda kişilerin, yoğun bakıma ihtiyaç duyma ihtimalini hesaplamak amacıyla oluşturulan araç, derginin web sitesine entegre edildi" açıklamasını yaptı.

Kovid-19'un herkesi farklı bir şekilde etkilediğine vurgu yapan Beksaç, kan grubu ve farklı genetik faktörlerin hastalığın seyrine etkisinin de oldukça önemli olduğunu aktardı.

Yorumlar (0)