Türk bilim insanları Antarktika'da

7'inci Ulusal Antarktika Bilim Seferi çerçevesinde yola koyulan Türk ekibi 68 saat süren yolculuklarının akabinde Antarktika’ya ayak bastı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.02.2023, 01:00
Türk bilim insanları Antarktika'da

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün koordinasyonunda yapılmakta olan 7'inci Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne iştirak eden ekip, kıtaya ulaşmak amacıyla megakent İstanbul’dan güney yönüne doğru 103 enlem geçerek, heyecan verici ve yorucu bir yolculuk sürecini arkada bıraktı.

İstanbul’dan 30 Ocak 2023'te Brezilya'nın Sao Paulo kentine doğru ilk uçuşlarıyla yolculuğa başlayan 24 kişilik ekip, yaklaşık olarak 22 saatlik dört farklı uçak yolculuğunun ardından 13.800 kilometre yol giderek üç günün sonunda iki ton dolayında teknik ekipman ile Antarktika'ya vardı.

Bilim heyeti, Antarktika Çevre Koruma Protokolü doğrultusunda kıtaya yerel olmayan canlı varlıkların taşınmasını önlemek için önemli önlemler aldı. Kıtaya uçmadan evvel tüm kıyafet ve valizleri muhtemel kalıntılar için dikkatlice kontrol eden ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektanla temizleyerek beyaz kıtaya vardı.



Ekip, 18 proje çerçevesinde detaylı araştırmalarda bulunacak

7'inci Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, "Çok yorgunuz fakat başardık. Ekibimiz sağlam ve hazır, bütün eşyalarımızla birlikte buraya indik ve biraz sonra gemimize geçeceğiz. İlk olarak kara yoluyla, ardından botlarla gemimize varmış olacağız." diye konuştu. 

Seferde üç yabancı ve 19 Türk bilim insanının olacağını söyleyen Özsoy, "Burada 18 ayrı proje icra ediyor olacağız. TÜBİTAK yarışmasını kazanan üç liseli de bizimle birlikte geldiler. Tabiatta çözünebilen plastik projelerini test edecekler. Hep birlikte bilim istasyonlarını ziyarette bulunacağız ve buralardaki laboratuvarlara uğrayacağız." dedi. 

Özsoy, fiziki bilimlerden yer bilimlerine, yaşam bilimlerinden sosyal bilimlere değin çok geniş yelpazede projelere imza atacaklarını vurgulayarak, "Horseshoe Adası’ndaki göllerin korunması amacıyla veri toplayacağız. 'Global Uydu Konumlandırma' istasyonlarından sene boyu toplanan verileri alacağız ve meteoroloji istasyonunda kontrol edeceğiz. Buzullara ilişkin faaliyetler yapıp yer bilimleri ve ekosistem dahil olmak üzere toplam 18 projeyi gerçekleştirmek için an itibarıyla Antarktika’dayız." sözlerini sarf etti. 



Gerçekleştirilecek araştırmalar uluslararası dergilerde yayımlanacak

Ülkemizin 'Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde danışman ülke olabilmesi maksadıyla her sene düzenli olarak bilim seferlerinin düzenlenmesi ve gerçekleştirilecek araştırmaların uluslararası dergilerde yayımlanarak dünya literatürüne katkıda bulunulması çok büyük önem arz ediyor. Bilim insanları, bu doğrultuda gerçekleştirecekleri faaliyetler ile ülkemizin uluslararası görünürlüğüne de katkı yapacak.

Kolombiya ve Ekvador ile gerçekleştirilen iş birlikleri çerçevesinde üç yabancı araştırmacı da projelerini yapmak üzere ekibe katıldı.

Anadolu Ajansı, MGM (Meteoroloji Genel Müdürlüğü), Harita Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden araştırmacılardan meydana gelen ekip, bir ayı aşkın bir süre devam etmesi beklenen faaliyetlerini yapacakları Şili bayraklı 'Betanzos' adlı 80 metrelik araştırma geçiş yaptı.

Bilim heyetinin, yedi günlük gemi seyri ile beyaz kıtadaki Türk Araştırma Kampı'nın yer aldığı Horseshoe Adası’na varması bekleniyor.

Yorumlar (0)