TSK'yı 'Gezgin' konuşturacak

ASELSAN, Gezgin Uydu Terminali sayesinde TSK'ya hareket halinde uydu haberleşme olanağı sağlayan kara araçlarını teslim etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.01.2022, 22:11
TSK'yı 'Gezgin' konuşturacak

Taktik sahada manevra kontrol, ateş desteği, elektronik/istihbarat harp, lojistik destek ve hava savunma gibi farklı haberleşme cihazlarının ve servislerinin bir arada kullanılmasını zorunlu kılan komuta kontrol fonksiyonlarının eş zamanlı olarak icrası gerekiyor. Bu da yalnızca taktik sahadaki güvenilir ve hızlı bilgi aktarımı üzerinden sağlanabiliyor.

Ufuk ötesi haberleşme için imkan sağlayan ve coğrafi şartlardan minimum düzeyde etkilenen uydu haberleşme sistemleri, muadillerinde olmadığı veyahut becerilerinin kısıtlı kaldığı durumlarda etkin bir şekilde kullanılıyor.

Operasyonel gereksinimlerin karşılanması yönünden kritik öneme sahip olan bu sistemler, askeri birliklerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

TSK envanterine kazandırıldı

ASELSAN bu hususta yüksek teknolojiye dayanan çözümlere yöneliyor.

Böylelikle her çeşit coğrafi şartta ve taktik operasyonda, sahada bulunan askeri birliklerle bağlı olan komuta merkezlerinin, karargahlarla savaş bölgesindeki komutanlıkların taktik gereksinimlerine karşılık vermek, hızlı ve emniyetli görüntü, veri ve ses haberleşmesi gerçekleştirmek mümkün hale geliyor.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan tatbikatta, kabul çalışmaları geçtiğimiz kasım ayında tamamlanan TUMSİS'in (X-Bant Uydu Muhabere Sistemi) ilk Gezgin Uydu Terminali kullanıldı. Tatbikat çalışmaları çerçevesinde hareket esnasında görüntülü görüşme yapıldı.

Terminal, Otokar'ın ürettiği Cobra II 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç'ın üzerine entegre edildi.

Gezgin ile birlikte TSK envanterine hareket esnasında uydu haberleşme yeteneğine sahip ilk kara aracı da kazandırılmış oldu.

Otomatik bir şekilde, seçilen uyduya yönlenebilen anten, hareket esnasında IP tabanlı, açık ve/veyahut kapalı ses, faks, video, veri ve telekonferans haberleşmesi sağlayabiliyor.

Yorumlar (0)