Telefonları birkaç saniyede şarj eden teknoloji geliştiriliyor

Türk bilim insanı Betül Uralcan, telefonları birkaç saniyede elektrikli motorları ise birkaç dakikada şarj eden bir teknoloji üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.10.2019, 16:00
Telefonları birkaç saniyede şarj eden teknoloji geliştiriliyor

Bilim ve teknoloji ülkeler ve tüketiciler için büyük bir önem taşıyor. Önceden silahlarla yapılan savaşlar günümüzde teknolojik olarak gerçekleştiriliyor ve ülkeler de bu teknolojik savaşlardan sağ çıkabilmesi gerekiyor. Bunun farkında olan TÜBİTAK geçtiğimiz dönemlerde yeni bir program başlattı. “Tersine Beyin Göçü Programı” olarak isimlendirilen bu programda TÜBİTAK, yurt dışına giden önemli bilim insanlarımızı tekrar ülkemize geri döndürmeye çalışıyor.

İşte Tersine Beyin Göçü ile ülkemize tekrar dönen bilim insanlarından biri de Betül Uralcan. Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Uralcan, telefonların birkaç saniye içinde şarj olmasını sağlayacak geleceğin depolama cihazları üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalarında çift katlı kapasitörler kullanan Uralcan, güvenli ve çevre dostu bir depolama cihazı üretebilmeyi amaçlıyor.

Yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalar yapan Uralcan, “Süper Kapasitör’ olarak da adlandırılabilen çift katlı kapasitörlerin birçok alanda avantajlı olduğunun altını çizdi. Bu ürünlerin normal pillere oranla daha farklı bir şekilde çalıştığını ve enerjiyi depolamada statik olarak kullanıldığının altını çizen Uralcan, bu özellikle birlikte süper kapasitörlerin çok hızlı bir şekilde şarj olabildiğini açıkladı. Sadece bu da değil. Enerji boşaltma ihtiyacı olduğunda da deşarj özelliği çok hızlı çalışıyor.

Kapasitörler, ortalama bir akıllı telefonu yalnızca saniyeler içerisinde şarj edebiliyor. Elektrik motoruna sahip bir otomobilin şarj edilmesi için yalnızca birkaç dakika alıyor. Süper kapasitörlerin bu özelliği, ürünlerin çevre dostu olması ve enerji tüketiminde oldukça düşüş göstermesi olarak yorumlanıyor. Bu ürünlerin bir faydası daha var ki gözden kaçmaması gerekiyor. Çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyor.

Süper kapasitörler, geleneksel pillere göre çok daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışabiliyor. Bu da yeni nesil cihazların çok daha güvenli olduğu anlamını çıkartıyor. Uralcan, bundan sonraki çalışmalarının süper kapasitörlerin boyutlarının küçültülmesi ve enerji verimliliğinin daha da arttırılması konusunda önemini ifade ederek, hedeflerinin bir süre sonra bu kapasitörlerin kullanımının yaygınlaştırılması olduğunu söylüyor.

Genç bilim insanı, süper kapasitörlerin dünyada bir çok alanda kullanılabileceğini söylüyor. Teknoloji şu sıralar Çin’de bulunan bazı otobüs sistemlerinde kullanılıyor, otomobil dünyasından ise önde gelen Tesla gibi firmalar buraya büyük yatırımlar yapıyorlar. Türkiye’nin de bu sektörün içerisinde bulunması gerektiğini ifade eden Uralcan hedeflerini ulaştırabilmek için çok çalıştıklarını ifade ediyor.

Yorumlar (0)