SpaceX’in Mars roketi “Yıldız Gemisi Mk1”

Amerikalı iş insanı Elon Musk’ın şirketi SpaceX, Mars’a inecek yıldız gemisinin prototipini Teksas’ta sunuyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.09.2019, 11:36 24.09.2019, 14:35
SpaceX’in Mars roketi “Yıldız Gemisi Mk1”

Uzay gemisi tabirinin yeni jenerasyon tabiri olarak tanımlanan yıldız gemisi Mk1'in son prototipinin alt kısmı Teksas, Boca Chica’da kuruldu.

SpaceX’in kurucusu, Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından, Tesla Motors CEO'su, mucit ve girişimci Elon Musk, geçtiğimiz Pazartesi günü yıldız gemisi Mk1’in üç adet Raptor motorunun Teksas’taki prototipine kurulduğunu Twitter üzerinden açıkladı. Çarşamba günü daha önceki yıldız gemisinin sunumlarında SpaceX’in dev uzay aracı Mk1’in Mars’ta şehir kurulmasına yardım edeceğini, ayın etrafında ve dünyanın etrafında süper hızlı turistik uçuşlar yapacağını açıklamıştı.

İlk test uçuşu 13 Ekim’de

Yıldız gemisi Mk1’in 13 Ekim tarihinde uçuşa geçeceği düşünülüyor. Planlanan ilk test uçuşunda Spacex, 12,5 mil (yaklaşık 20 kilometre) irtifaya ulaşmayı planlıyor.

Çarşamba günü Mk1 yıldız aracının prototipinin diğer yarısının kurulumunun yarın biteceği tahmin ediliyor. SpaceX, yıldız gemisi Mk1’i Cumartesi günü sunmayı planlıyor.

Mars'a giden yolda her test hayati

Yıldız gemisi Mk1’in gelişimi de oldukça hızlı sürüyor. Her testin hayati seviyede gerekli olduğunu, Mars’a giden yolda birer bebek adımı olduğunu aktaran Musk, 2022 yılını işaretledi.

2022 yılının sonlarında Mars’a iniş denemesi yapılacak

Dünya ile Mars’ın yörüngeleri her iki yılda bir iki gezegen birbirine yaklaşıyor. Mars’ın yörüngesinde belli irtifada beklemek için de en ideal tarih 2022’nin yaz ayları olarak düşünülüyor. Mars’ta iniş için bir süre yörüngede bekleyecek olan Mk1, 2022’nin sonu veya 2023’ün başında gerçekleşeceği planlanıyor.

Yorumlar (0)