Askerî radar uyduları kümesi: Proje Oberon

Birleşik Krallık ve Airbus'ın ortak projesi olan "Proje Oberon" ile yeryüzünde belirlenen noktalar, uydular kümesiyle çok yüksek çözünürlüklerle izlenecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.09.2019, 17:56 28.09.2019, 11:55
Askerî radar uyduları kümesi: Proje Oberon

Oberon radar uyduları kümesi, yeryüzünü gece ve gündüz, her türlü hava koşullarında çok yüksek çözünürlüklerle görüntüleyecek. Dünya yüzeyindeki görüntülenmek istenen noktalardan uydu kümesi çok boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü alacak.

İngiliz Kuvvetleri, mevcut durumda, yeryüzü gözlemleme sistemini doğrudan kendi askerî faaliyetleri için kullanmayacak. Birleşik Krallık, bu teknolojiyle sadece müttefiklerine askerî gereksinimleri olduğunda veri sağlayacak. Birleşik Krallık'taki asayişe destek verecek olan bu sistem, belli koşulların sağlanması durumunda da ticari faaliyetlerde kullanacak.

Daha ucuz ve küçük uydular

Uzay çağının başlangıcından günümüze kadar geçen sürede uzaya fırlatılan radar uyduları çok büyük ve çok yüksek maliyetlerdeydi ancak özellik olarak üstün olan uydu kümesinin boyutları yüksek teknolojisi sayesinde çok daha küçük ve çok daha düşük maliyete sahip.

2025’te kullanıma hazır olacak

Airbus’ın ilk olarak geçen yıl sunduğu projenin zaman planlaması sapmazsa, kümeye dâhil olan uydular 2022’de fırlatılacak ve 2025 yılında da kullanıma hazır olacak.

Birleşik Krallık ve Airbus ortaklığı

Airbus’ın Birleşik Krallık Savunma ve Uzay Yönetimi Müdürü Colin Paynter, “Proje Oberon, ardında 40 yıllık birikim barındıran Airbus'ın uzay ve radar teknolojisiyle geliştiriliyor.” dedi ve “Birleşik Krallık'ın Savunma Bakanlığının bu çalışmayla dünya çapında yeni izleme ve hedef arama kapasitelerine önderlik edeceğini ve Birleşik Krallık'ı diğer dünya ülkelerinden koruyacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Anında hedef belirleyebilecek

Oberon uydu kümesi herhangi bir noktadaki en hassas hareketten yüksek çözünürlük ile görüntü alacak. Örneğin; Radarda görünmemek için GPS sistemini kapatmış deniz korsanlarını ve illegal balıkçıları anında teşhis edecek.

İsmi nerden geliyor?

Proje Oberon'dan önce Üranüs gezegeninin beşinci büyük uydusuna, kaşifi (1787) Astronom William Herschel Oberon adını vermişti. Bu sefer de Birleşik Krallık’ın yeni gözü olacak uydu kümesine aynı isim verildi. Oberon ismi, Shakespeare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” kitabında perilerin kralı olarak bilinen karakter ve mitolojinin ve gerçek tarihin gidişatını etkileyen sihirli parmaklar olarak gösteriliyor.

Yorumlar (0)