Mars'a gidenler hafızalarını kaybedebilir

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, Mars'a gidecek astronotlar hafıza kaybı ve endişe bozukluğu gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.08.2019, 17:30
Mars'a gidenler hafızalarını kaybedebilir

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) gelecek yıllarda Mars'a göndermeyi planladığı astronotların, hafıza kaybı ve endişe bozukluğu gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, Mars'a yolculuk sırasında derin uzayda maruz kalınan düşük seviyeli fakat düzenli radyasyonun etkilerini görmek için deney farelerini inceledi.

Radyosyonun beyinde hasara neden olduğu görüldü

Deney fareleri, yaklaşık 6 ay radyasyona maruz bırakıldı. Bu farelerin beyin ve davranışlarını analiz eden bilim insanları, radyasyonun beynin hafızayı ve öğrenmeyi sağlayan bölümlerinde hasara yol açtığını ortaya çıkardı. 

Ayrıca, düzenli maruz kalınan radyasyonun, beynin duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasında en önemli role sahip amigdala bölgesinde de hasara sebep olduğu tespit edildi. 

Astronotlar zihinsel hastalıklar yaşayabilir

Bilim insanları, bu çalışmada elde edilen bulguların, uzayda uzun mesafeler katedecek astronotların yaşayabileceği zihinsel rahatsızlıklara ışık tuttuğuna dikkat çekti.

NASA'da görevli Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, Mars'a gönderilmesi planlanan aracın 2021 sonrasında yolculuğuna başlayacağını ve yolculuğun en az 6 ay devam edeceğini duyurmuştu. 

Yorumlar (0)