'Caretta Timi' görev başında

Antalya'nın Kemer ilçesinde nesli tükenme tehdidi altında olan caretta carettaların korunması amacıyla kurulan 5 kişilik 'Caretta Timi', 10 gönüllüyle küçük canlıların rahatı için nöbet tutuyor.

YAŞAM 06.08.2019, 17:59
'Caretta Timi' görev başında

Antalya'nın Kemer ilçesinde faaliyet gösteren Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu, Çıralı sahiline gelen caretta carettalar, yavruları ve yumurtalarının korunması için 2 sene önce özel bir tim oluşturdu.

Ekip, sahilde akşam 21.00 ile sabah 06.00 arasında görev yapıyor. Ekibin maaşları, belediye ve bölgede bulunan kişiler tarafından karşılanıyor.

Ekipte bulunan kişiler, sahile gelen anaç caretta carettaların yumurtlaması ve yavruların denize güvenli bir şekilde ulaşım sağlaması için başlarına takılı kırmızı ışıkların yardımıyla akşam olduktan sonra insanları sahilden uzak tutuyor. Gece boyunca belirli sürelerle kaplumbağa yuvalarını kontrol eden ekip, yavruların denize yolculuklarını da izliyor.

"Turizmin doğal yaşama zarar vermesini engelliyoruz"

Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, hedeflerinin Çıralı'daki deniz kaplumbağalarının korunması ve turizmin sürdürülebilmesi olduğunu söyledi.

Yaptıkları protokol çerçevesinde caretta carettaları koruma çalışmalarını sürdürdüklerine değinen Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, son senelerde ivme kazanan turizm hareketliliğinin doğal yaşama hasar vermemesi için çaba harcadıklarını belirtti.

"Ekibin görevi gece kıyının boş tutulmasını sağlamak"

Komisyonun bu amaçla 5 kişilik bir çekirdek koruma timi meydana getirdiğini, 10 kadar da gönüllüleri olduğunu kaydeden Elginöz, gece saatlerinde kumsalda insanların olmasının hem anaç kaplumbağaların hem de yavruların yaşamını tehlikeye riske attığını kaydetti. Özellikle saat 22.00'den sonra tüm misafirlerden kumsalı kullanmamaları ricasında bulunduklarını ifade eden Elginöz, şunları söyledi:

"Bu 5 kişilik ekibin birincil görevi gece kıyının boş tutulmasını sağlamak. Ekibin, caretta carettaları rahatsız etmeyen kırmızı ışıkları var. Bu ışıklarıyla sahilde yürüyerek nöbet tutuyorlar. Deniz kaplumbağalarının yumurtlamasını izliyorlar, kayıt altına alıyorlar. Yuvadan çıkan yavruların sayımlarını yapıyorlar. Daha sonra da bilimsel ekibimizden bir kişi sabahları yuvadan yavru çıkışı bitmişse, yuvaları açıp içindeki yumurta sayılarını tespit edip, bunları veri haline getiriyor. Daha sonra 6. Bölge Milli Parklara ve Bakanlığa bu verileri rapor halinde sunuyoruz."

"Sahilden çıkmak istemeyenler oluyor"    

Koruma ekibinde bulunan Barış Yağız, 3,2 kilometre uzunluğundaki sahilde, 5 çalışan olarak gönüllülerle görev yaptıklarını aktardı.

Caretta carettaların rahatça yumurtlaması amacıyla insanları sahilden uzaklaştırmaya çalıştıklarını belirten Barış Yağız, "Bazen sahilden çıkmak istemeyenler yüzünden sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

Tatilcilerden Taner Küçük, yıllardır tatil için Çıralı'yı tercih etmesindeki nedenler arasında doğal yaşamın korunması, caretta carettalara özen gösterilmesi olduğunu söyledi. 

Caretta carettaların resmi görevliler tarafından takip edilmesinden mutluluk duyduğunu anlatan Taner Küçük, doğal yaşamın bu kadar yakından takip edildiği bir yerde sükunet içinde tatil yapmanın büyük önem taşıdığını bildirdi. 

Yorumlar (0)