Ayakkabı kutusu boyutunda uydu fırlatılacak

Avrupa Uzay Ajansı, yapay zeka ile bütünleşik gözlem uydularını uzaya gönderiyor. Uydu terabayt boyutlarında görüntü alıp, filtreleyecek ve temizleyecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.09.2019, 11:06 17.09.2019, 13:31
Ayakkabı kutusu boyutunda uydu fırlatılacak

Avrupa Uzay Ajansı (ESA-European Space Agency), İspanya’nın önde gelen üniversitelerinden Üniversitat Politècnica de Catalunya’da bir konferansta 2017 yılında önerilen ve bunun sonucunda Avrupalı firma ve kurumların işbirliğiyle geliştirilen FSSCat projesinin bir parçası olan iki adet minyatür gözlem uydularını uzaya fırlatmaya hazırlanıyor. PhiSat ya da ɸ-Sat olarak adlandırılan minyatür uyduların ne zaman fırlatılacağı henüz açıklanmadı.

Ayakkabı kutusu büyüklüğünde olacaklar

Boyutları ayakkabı kutusu kadar olacak olan PhiSat uyduları, ileri seviye ikili mikrodalga ve hiper-spektral optik malzemeleriyle donatıldı. Uydular bu teknolojileri ile veri toplayacak ve kendi aralarında iletişime geçip yapay zekası sayesinde otonom bir şekilde birlikte çalışabilecek.

ESA Yeryüzü Gözlem Programları müdürü Josef Aschbacher, “Heyecan verici bir dönemde yaşıyoruz, teknolojinin gelişme hızı ve bu hızın sunduğu gözlemsel uydu teknolojilerinden elde edilen verilerin zenginliği, bu veriler için artan talep dünyanın gözleminin geleceği için büyük bir fırsat.”
Avrupa’nın uzaydaki ilk yapay zeka uydusunu temsil eden PhiSat’ın çipinin temel görevi bitki örtüsü değişimlerini ve su kalitesini izlemek olacak. Terabayt büyüklüğünde görüntüleri tarayacak olan PhiSat, bulanık ve lekeli olanları filtreleyecek.

Aschbacher’in verdiği demece göre, PhiSat çipi geleceğe atılan önemli bir adım çünkü gönderilecek veriyi işleyecek ve “çok daha verimli” şekilde teslim edecek.

Yorumlar (0)