Avrupa Uzay Ajansı ile SpaceX uyduları çarpışmadan kurtuldu

Avrupa Uzay Ajansı atmosfer gözlem uydusu "Aeolus" ile ABD'li uzay şirketi SpaceX'in internet uyduları ağı "Starlink 44"e bağlı uydulardan birinin son anda çarpışmaktan kurtulduğu belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.09.2019, 18:21 04.09.2019, 18:56
Avrupa Uzay Ajansı ile SpaceX uyduları çarpışmadan kurtuldu

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) atmosfer gözlem uydusu "Aeolus"un, ABD'li uzay şirketi SpaceX'in internet uydu ağı "Starlink 44"e bağlı uydulardan biriyle çarpışmamak için yörüngede manevra yaptığı kaydedildi.

"Space.com" internet sitesinde yer alan habere göre, ESA, ABD Hava Kuvvetlerinin, Aeolus ile Starlink 44 uydularından birinin yörüngede çarpışabileceğiyle ilgili yaptığı uyarı üzerine, uydunun yörünge irtifasını artırarak bir "çarpışma kaçınma manevrası" uyguladı.

ESA, bu türden bir manevranın işler halde uydu ile temastan kaçınmak amacıyla ilk defa uygulandığını aktardı.

ESA yetkililerinden SpaceX'e tepki

Çarpışma riski üzerine SpaceX ile iletişime geçtiklerini belirten ESA yetkilileri, ABD'li şirketin riske karşı herhangi bir önlem almayacağını bildirmesi üzerine çarpışmayı engellemek için tek taraflı çalışma yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

ESA'nın Uzay Güvenliği Birimi Başkanı Holger Krag, SpaceX ile iletişim ve eşgüdüm konusunda yaşadıkları sorununun gelecekte yörüngedeki uydu trafiğinin artmasıyla içinden çıkılmaz hale gelebileceğine işaret etti.

Krag, "Bu örnek bize yörünge trafiği konusunda yerleşik kuralların ve iletişim protokollerinin yokluğunda çarpışmalardan kaçınma konusundaki çalışmaların yalnızca operatör tarafların pragmatik yaklaşımlarına bağlı kalacağını gösteriyor." dedi.

Yorumlar (0)