Sinoplu Kezban teyze bahçesine güneş enerji santrali kurdu

64 yaşındaki Sinoplu Kezban Karaman, ailesini ziyaret için gittiği Almanya'da bir evin bahçesinde denk geldiği güneş enerji santralini kendi bahçesine kurdu. Kezban teyze evinin elektrik ihtiyacını güneş sayesinde karşılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.06.2022, 13:34 02.06.2022, 09:31
Sinoplu Kezban teyze bahçesine güneş enerji santrali kurdu

Birden fazla işte çalıştıktan sonra emekli olan ve hayatını Sinop'a bağlı Gerze ilçesinin Gürsökü köyünde devam ettiren 2 çocuk annesi Kezban Karaman, Almanya'ya yakınlarını görmeye gitti. Ziyareti sırasında evlerin bahçelerinde gördüğü güneş elektrik üretim sistemlerini kendi köyüne de kurmak istedi. Köyde bulunan 150 metrekarelik evinin bahçesine güneş panelleri kurduran Karaman, kendi kullandığı elektriği bu şekilde karşılamaya başladı.

“İnsanoğlunun ihtiyacı var”

Gerçekleştirdiği girişim hakkında açıklamalar yapan Kezban Karaman, “Ben daha çocukken bile bu şeyleri ışık olarak görüyordum. Daha sonra rüzgar türbinlerini gördüm ve araştırdım. Bizim bütün sülalemiz Almanya'da. En son oraya ziyarete gittiğimde bu güneş enerjilerini gördüm. Bende aynılarını kendi bahçeme yaptırdım. Çünkü buna ihtiyacımız vardı. Sadece benim değil insanoğlunun ihtiyacı var. Su, elektrik derken şimdiki çağda yaşanmıyor.”

“Elektrikten anlayanlar kursun, para ödemesin”

“Bu elektriğin hammaddesi de Allah'tan geliyor. Güneşten ısı alıyor ve yapıyor. Teknoloji zaten bulunmuş. Çok veya az elektrikten anlayan kişiler bunları kendi evlerine neden kurdurmuyor? Ne diye elektrik parası ödüyorlar ki? Ben bir türlü anlayamıyorum. Buradan gençlere sesleniyorum. Elektrikten anlıyorlarsa evlerinin üstlerine kursunlar bunları, elektriklerini üretsinler. Elektrikten az biraz anlayan gençler elektrik parası ödemesin” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)