Savunma sanayiden bir güzel haber daha: Kargu'da ilk ihracat gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB) öncülüğünde, milli ve yenilikçi ürünler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, taktik mini insansız hava aracı(İHA) sistemlerinde de ilk ihracatını gerçekleştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.07.2021, 17:59 22.07.2021, 17:10 Hanife
Savunma sanayiden bir güzel haber daha: Kargu'da ilk ihracat gerçekleştirildi

STM'den yapılan bilgilendirmede, 2018'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren Kargu, güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildi ve ilk olarak IDEF 2017'de tanıtıldı.

Sahadan gelen geri bildirimlere göre kendini geliştiren Kargu, muharebe alanında da kendini kanıtlamasıyla dünyanın ilgisini üzerine çekti.



Kargu, ihracat pazarları için farklı ülkelerde katıldığı testlerde ve denemelerde gösterdiği performansıyla büyük beğeni topladı. Bu süreçte farklı coğrafyalarda denenen Kargu, başarıyla görev icra edebileceğini gözler önüne serdi.

Bugüne kadar çok sayıda Kargu’yu Türk güvenlik güçlerine teslim eden STM, yürüttüğü üst düzey görüşmelerin sonucunda Kargu'nun ihracatına yönelik ilk sözleşmeyi imzaladı.

Sözleşemeye göre ihraç edilen Kargu'ların teslimatı 2021 yılı içinde tamamlanacak.



"Kargu, sahada kendini başarıyla kanıtladı"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in görüşlerine de yer verilen açıklamada,  zamanında parasıyla dahi alınamayan İHA sistemlerinin, bugün ihracat seviyesine ulaşıldığının altı çizilerek, milli imkanlarla Türk savunma sanayisinin ürettiği ve sahada kendini başarıyla kendini kanıtlayan ürünleri ihraç etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Twitter hesabından paylaşım yapan Demir, Türk savunma sanayii olarak, dünyaya açılmaya devam ettiklerini, Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU’nun ilk ihracat başarısına ulaşıldığını duyurarak tebrik etti.



"Kargu ihracatı için başka ülkelerle de görüşüyoruz"

Türkiye'nin en büyük mühendislik gruplarından biri olarak, milli imkanlarla geliştirilen Kargu'nun ihracından duydukları mutluluğu dile getiren STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de, ana yüklenici oldukları Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'dan elde ettikleri ihracat başarısını, taktik mini İHA’larla taçlandırdıklarını belirterek, Kargu'ların ihracatına yönelik başka ülkelerle de görüşmelerini devam ettirdiklerini söyledi.

Kargu'lar farklı tipte mühimmatla donatılıyor

Tek er tarafından taşınabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA çözümü Kargu, özellikle tehdit açısından riskli bölgelerde askerler bölgeye girmeden tehditleri tespit edip, etkisiz hale getirme görevi yapıyor.

Kargu, derin öğrenme algoritmasıyla, platform üzerinde gömülü ve gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ile hareketli veya sabit hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor.

"Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA)" ve "Yer Kontrol Ünitesi"nden oluşan Kargu, tamamen insan (operatör) kontrolünde görev icra edecek şekilde tasarlandı.

Kargu, gece veya gündüz etkin operasyon yapabilecek bir sitemle birlikte hassas vuruşa da sahip. Ayırca, eve dönüş, görev iptali, kendini imha kabiliyetlerinin yanı sıra yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmalarıyla da donatıldı.



KERKES Projesi de başarıyla sürdürülüyor

Diğer yandan Kargu'ların, hem kendi içinde hem de Sabit Kanatlı Taşınabilir Akıllı Mühimmat Sistemi ALPAGU ve Döner Kanatlı Keşif İHA Sistemi TOGAN ile hareket edebilmesi için başlatılan sürü İHA çalışmaları da sürüyor.

STM, İHA platformlarının GPS'ten bağımsız görev yapabilmelerine imkan sağlayacak KERKES Projesi'ni de başarıyla sürdürüyor.

Kargu'nun üzerinde kullanılacak farklı tipte mühimmat çalışmalarında ise sona gelindi.
 

Yorumlar (0)