Rota yeniden oluşturuluyor: Ay’ın navigasyon haritası çıkarılacak

ABD Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı Direktörü Tümamiral Frank Whitworth, Ay'ın keşfi ve araştırması için önemli bir adım attı. Whitworth, ekip olarak Ay'da Dünya üzerindeki navigasyon sistemine benzer bir sistemin geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.05.2023, 10:00 24.05.2023, 17:57
Rota yeniden oluşturuluyor: Ay’ın navigasyon haritası çıkarılacak

St. Louis’te gerçekleştirilen GEOINT Konferansı'nda açıklamalarda bulunan ABD Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı Direktörü Tümamiral Frank Whitworth, Ay’ın gelecekte ziyaret ettiği dönemlerde rehberlik etmesi amacıyla bir “Ay navigasyonu” sistemi geliştirdiklerini ifade etti.

Seyahatlerde rehber olacak

“Ay Referans Çerçevesi” şeklinde isimlendirilen sistemin, GPS gibi navigasyon özelliklerini sağlayan, doğru ve kesin zaman, boylam ve enlem verilerini gösteren Dünya Jeodezi Sistemi'nin benzer bir faaliyeti yerine getireceğini söyleyen Whitworth, şu an için Ay tabanlı bir sistem üstünde çalışma gerçekleştirdiklerini fakat ilerleyen dönemlerde diğer gezegenler adına benzer bir navigasyon sistemleri ortaya çıkarabilmek üzere çalışmaların da olacağını aktardı.

Whirwoth, söz konusu çalışmanın, ABD ve diğer ülkelerin dışında ticari firmaların Ay'da seyahatler gerçekleştirmesi ve gelecek dönemde orada bir ekonominin oluşturulması hayalinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Pentagon yönetiyor

ABD Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı (NGA) Kaynak ve Operasyon Yönetimi Direktörü James Griffith, Pentagon'un liderlik ettiği bir proje hakkında bilgi verdi. Griffith, ABD medyasına yaptığı brifingde, Ay için bir navigasyon sistemi geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Griffith, projenin en büyük zorluklarının Ay'da hangi verilerin toplanacağı olduğunu açıkladı. Ay'ın Dünya'dan farklı bir ortam olduğunu belirten Griffith, ihtiyaç duyulan verilerin ne olduğunu bilseler de bu verilerin nasıl toplanacağı konusunda daha fazla keşif yapılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)