Periscope Nedir?

Türkiye’de adı Scope olarak geçen ve küresel anlamda Periscope olarak adlandırılan internet girişimi, oldukça enteresan bir hikâye sonrası ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.09.2020, 12:15
Periscope Nedir?

Kuruluşu 2013 yılına dayanan ve milyonlarca insanın canlı video akışı izleyebildiği Periscope, Türkiye’de dâhil olmak üzere onlarca ülkede yayın yapabiliyor. İnternet üzerinde Periscope TV olarak kullanılabilen internet sitesi ile birlikte, IOS ve Android işletim sistemli cihazlar için kullanıma uygun uygulamaları da bulunan Periscope, an itibari ile pek çok tekil kullanıcı tarafından kullanılmaya devam ediyor. Peki, Periscope (Scope) nedir? Türkiye’de adı neden Scope? PSPC.TV nedir? İşte detaylar.

Periscope (Scope) Nedir?

Periscope, Türkiye’de Scope adı ile hizmet verebiliyor. Türkiye’de de Periscope olarak piyasaya çıkan internet sitesi ve uygulamalar, neden Scope adına geçti? Cevap ise şöyle; Periscope olarak Türkiye’de internet üzerinden hizmet veren uygulama, sunmuş olduğu hizmet esnasında kullandığı ismi bir Türk firmasından esinlenerek oluşturmuş. Patent hakları sebebi ile davacı olan firma nedeni ile uygulama Türkiye’de yoluna Scope olarak devam edebilmiştir. Ancak, enteresanlıklar bununla bitmiyor. Zira Periscope fikrinin Türkiye’de doğmuş olması ile de oldukça ünlü.

2013 yılında Türkiye’de bulunan Periscope yaratıcısı Kayvon Beykpour, tam da Taksim’de bulunduğu sırada Gezi Olayları ve o esnada olanlara şahit oluyor. Dünya genelinde merak edilen bu olayları canlı yayında paylaşmak isteyen Kayvon, herkeste bir telefon olmasına rağmen yaşananları canlı aktarabilecek bir uygulama olmamasından yakınır. Fikrin ışığını bu şekilde yakalayan Kayvon Beykpour, ülkesine döndüğünde iş ortağı ile birlikte bir şirket kurar, fikri pazarlar ve yatırımcıları ikna eder. Böylece 2014’te Periscope yayın hayatına başlar.

Periscope TV (PSPC.TV) Nedir?

Periscope Canlı Video Akışı sağlayan bir internet televizyonuna sahip. Pspc.TV olarak bilinen bu internet sitesi, dünya genelinde canlı video akışı sağlıyor. Spor, aktivite, bireysel kanal gibi pek çok alanda canlı yayın yapmaya müsait olan bu platform, zaman zaman telif hakları ile gündeme gelebiliyor. Özellikle de spor müsabakaları ve yayıncı hakları sebebi ile dünyanın dört bir noktasında sorun yaşayan Pspc.TV, söz konusu Türkiye olduğunda da sorun yaşamaya devam ediyor. Canlı maç yayını yapıldığı esnada Türkiye’den Pspc.TV’ye erişim sağlanması yasaklanmış durumda. Bu sebeple de pek çok insan rotayı uygulamalara ve farklı alternatiflere çevirmek durumunda kalıyor.

Yorumlar (0)