Okyanusun 700 metre derinliğinde yaşayan kırmızı denizanası ilk kez görüntülendi 

ABD’li bilim insanları, Atlantik Okyanusu’nun derinliklerinde yaptığı yeni bir keşif ile daha önce gözlemlenemeyen kırmızı deniz anasını görüntüledi.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.08.2021, 17:22 13.08.2021, 18:00
Okyanusun 700 metre derinliğinde yaşayan kırmızı denizanası ilk kez görüntülendi 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) görevlileri, daha önce kimsenin yapmadığı bir keşifle bilim dünyasını hareketlendirdi. Okyanusun 700 metre derinliğinde görüntüleme yapan bilim insanları, bilinmeyen bir hayvan türünü gözlemledi.  



Yüzlerce metre derinlikle yaşayan, henüz sınıflandırılmayan ve ismi konmayan, çarpıcı kırmızı rengiyle görenleri büyüleyen denizanası, ABD’li bilim insanları sayesinde ilk kez görüntülendi.  



Tanımlanmamış tür, 30 dokunaçlı 

Bilim insanlarının “tanımlanmamış tür” olarak belirttiği kırmızı denizanasının 30 dokunacı bulunuyor. Araştırmacılar, bu türün en kırılgan denizanaları arasında bulunan “poralia” cinsine ait olduğunu öne sürdü.  



Bu yeni keşifle birlikte bilim insanları, söz konusu denizanasını 28 Temmuz’da gördüklerini ve okyanus derinliklerinde “tanımlanamayan” başka hayvanların da görüldüğünü belirtti.  



Kuzey Atlantik seferi sırasında keşfedildi 

Türü bilinmeyen hayvanlar ve kırmızı denizanası, 30 Haziran-29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen “2021 Kuzey Atlantik Stepping Stones” seferinde keşfedildi. Araştırmacılar, okyanus yüzeyinin yüzlerce ve hatta binlerce kilometre altında gizlenen ve daha önce hiçbir şekilde görülmemiş deniz yaşamını araştırmak için ABD’nin doğu yakası boyunca seyahat etmişti. 



Derin su habitatları araştırılıyor 

NOAA araştırmacıları, 250 metreden 4 km derinliğe inerek pek çok dalış gerçekleştirdi ve bunlar için de uzaktan kumandalı, ROV isimli bir araç kullanıldı. İdare tarafından yapılan açıklamada 25 planlı ROV dalışının gerçekleştirildiği ve toplanan haritalama verileri ile derin su habitatlarının çeşitleri ile dağılımlarının belirlendiği bildirildi. 



Keşifte actinopterygii (ışın yüzgeçli balıklar), kabuklular, cnidarians (knidliler), ctenophores (taraklılar), ktenoforlar, ok solucanları, larvalar, karidesler, denizanaları, sifonoforlar ve farklı balık türleri de dahil olmak üzere 650’nin üzerinde canlı gözlemlendi. 
 

Yorumlar (0)