O şirketler Huawei'ye sırt çevirdi!

Son dönemde başta Google olmak üzere pek çok teknoloji devinin kara listeye aldığı Huawei, ilginç bir yasak haberi ile yine gündeme geldi. Google'dan sonra başka şirketler de Huawei'ye sırt çevirdi. İşte o şirketler...

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.06.2019, 16:49
O şirketler Huawei'ye sırt çevirdi!

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın haberine göre, önde gelen teknoloji firmaları, çalışanlarının Huawei'de çalışan meslektaşlarıyla iletişimlerine sınırlama getirdi. 

Yonga üreticisi Intel Corp ve Qualcomm Inc, mobil araştırma firması InterDigital Wireless Inc ve Güney Koreli operatör LG Uplus, çalışanlarının Huawei’de çalışan kişilerle resmi olmayan konuşmalarına kısıtlama getirdi. 

Teknoloji dünyası, pazartesi gününden beri Google'ın Huawei kararını konuşuyor. Teknolojik bir soğuk savaş olarak nitelendirilen kararın ardından başka şirketler de Huawei'ye sırt çevirdi. İşte Huawei'yi 'kara liste'ye alan o şirketler...

Facebook

Facebook, yeni Huawei telefonlara daha önceki gibi önceden yüklenmiş olan Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarının yüklenmeyeceğini bildirdi. Yapılan açıklamaya göre, Huawei telefonu ile hali hazırda bu uygulamaları kullananlar, uygulamaları kullanıp güncelleme almaya devam edecek.

Microsoft

Microsoft, kendi internet mağazalarından Huawei’nin Windows dizüstü bilgisayarlarını kaldırdı. Microsoft, Huawei diz üstü bilgisayarlarından Windows lisansını kaldırıp kaldırmadığı ile ilgili bir açıklama yapmak yerine sessiz kalmayı tercih ediyor.

Qualcomm

ABD basınında yer alan haberlere göre, Qualcomm da Huawei ile ilişkilerini askıya alma kararını verdi.

Intel

Yine ABD basınında yer alan haberlere göre, Intel de şirketle olan ilişkilerini dondurdu. Intel, sunucu ve dizüstü bilgisayarlar için Huawei'ye işlemci sağlıyordu.

Toshiba

Japonya merkezli Toshiba Cosporation, Huawei’ye yapılan yarı iletken sevkiyatlarını durdurduğunu bildirdi. 

Arm

İngiltere merkezli çip üreticisi ARM ise Huawei ile çalışmama kararının sebebini ABD temelli bir teknolojiye dayanmak olara ifade etti.

Lumentum

ABD merkezli telefon parçası tedarikçisi Lumentum, Trump'ın imzaladığı kararname sonrası Huawei'ye parça sevkiyatını durdurduğunu belirtti.

Panasonic

Huawei'ye kısıtlama uygulayan bir diğer şirket ise Japon Panasonic oldu. Şirket, Huawei'ye satışı gerçekleştirilen bazı bileşenlerin tedariğini askıya alma kararı aldı.

Google

Google, bu haftanın başında Huawei’ye teknik desteğe son vereceğini, Çin dışındaki Huawei telefonların gelecek Android sürümlerinden yararlanamayacağını bildirmişti. 

Salı günü ABD Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 gün ertelediğine dair duyuruda bulunmuştu. 

Yorumlar (0)