NASA'nın keşif aracı Mars’tan ilk kaya örneğini aldı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının Mars'a yolladığı Perseverance isimli keşif aracının, Mars’tan ilk kaya örneğini aldığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.09.2021, 09:59 08.09.2021, 17:13
NASA'nın keşif aracı Mars’tan ilk kaya örneğini aldı

NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı), 1 Eylül’de keşif aracından toplanan verilerin, Mars’tan ilk kaya örneğinin başarıyla alındığını gösterdiğini duyurdu.

Mars’ta hayat olup olmadığı araştırmalarına yardımcı olacak

Alınan bu örneklerin, aracın dünyaya geri dönmesinin ardından bilim insanlarına, milyarlarca yıl önce Mars’ta hayat olup olmadığı yönündeki araştırmalara yardımcı olacağı düşünülüyor.

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda kurulan ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatıldıktan 7 ay sonra 18 Şubat günü Mars’a inmişti.

İlk deneme başarısız olmuştu

Mars'a yollanan araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip olan Perseverance’ın Mars’taki misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını sağlayan sistem için ise 300 milyon dolar harcanmıştı.

Perseverance’ın geçen ay Mars’tan ilk örnek alma denemesi başarısızlıkla sonuçlanmış, NASA bunun üzerine yeni bir protokol geliştirmişti.

Yorumlar (0)