Putin'in Kuril Adaları'na ilişkin planına Japonya'dan protesto

Japonya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kuril Adaları'nda gümrüksüz bölge kurulması ve 10 sene süreli olarak yabancı şirketlerin yatırımlarının vergiden muaf tutulması yönündeki planına karşı çıktı. 

DÜNYA 08.09.2021, 10:11 09.09.2021, 10:05
Putin'in Kuril Adaları'na ilişkin planına Japonya'dan protesto

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya'nın Vladivostok şehrinde gerçekleştirilen Doğu Ekonomi Forumu'nda Putin'in, Kuril Adaları'na ilişkin duyurduğu planı protesto etti.

Japonya, gümrüksüz bölge planına karşı

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, Kuril Adaları'nda gümrüksüz bir bölge kurulması yönündeki planının, Rusya ile Japonya arasında adalar üstünde ekonomik etkinlikleri içeren önceki mutabakatlarına karşı olduğunu ifade etti.

Bu planın, "ülkesinin adalara ilişkin pozisyonuna karşı" olduğunu ifade eden Kato, bunun, ekonomik faaliyetlere karşı " iki ülke arasında devam eden müzakerelere tezat oluşturduğunu" dile getirdi.

Kato, Japonya'nın yasal pozisyonuna hasar verilmeden adalar üzerinde ekonomik faaliyetlerin yürütülmesini içeren tasarının Moskova yönetimine iletildiğini belirtti.

Putin, Japonya'da "Kuzey bölgeleri" ve Rusya'da "Güney Kuril" olarak bilinen ve iki ülke arasında toprak anlaşmazlığına sebep olan Kuril Adaları'na ilişkin, Japon ve yabancı firmaların ticari yatırımlarının 10 sene süreli olarak vergiden muaf tutulacağını açıklamıştı.

Kuril sorunu

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni ayıran ve yaklaşık olarak 1300 kilometre uzanan Kuril Adaları'nı 1945 yılında ilhak etmişti.

İlhaktan sonra Japonya tarafından "Kuzey bölgeleri" olarak adlandırılan toprak parçası meselesindeki uyuşmazlık sebebiyle; Japonya ile Rusya arasında barış antlaşması imzalanması için gerçekleştirilen görüşmelerde her iki taraf da sonuca ulaşamıyor.

Yorumlar (0)