NASA'nın DART uzay aracı, çarpacağı göktaşını görüntüledi

NASA'nın göktaşı yönünü değiştirme deneyinde kullandığı DART uzay aracı, çarpacağı göktaşına yavaş yavaş yaklaşıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.09.2022, 16:10 10.09.2022, 17:09
NASA'nın DART uzay aracı, çarpacağı göktaşını görüntüledi

ABD merkezli uzay ajansı NASA, Dünya'ya gelecek dönemde tehdit oluşturması olası uzay cisimlerine tedbir almak amacıyla zorlu bir görevi gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

26 Eylül'de göktaşına çarpacak

NASA’nın Double Asteroid Redirection Test (DART) olarak isimlendirdiği yeni uzay görevi, 500 kilogramlık bir uzay aracını Didymos olarak isimlendirilen bir göktaşına çarptıracak.

Geçen sene kasım ayında uzaya fırlatılan DART aracı, göktaşına 26 Eylül'de çarpacak ve yörüngesini değiştirmek için uğraşacak.

Göktaşının yolunu değiştirmek için uzay aracının, saatte 23 bin kilometre hızla cisme çarpması bekleniyor.

Çarpacağı göktaşını görüntüledi

Temmuz ayında DART'ın Didymos Keşif ve Asteroid Kamerası (DRACO) tarafından çekilen ve bu hafta NASA tarafından yayınlanan görüntü, uzay aracının hedefi olan Didymos'u işaret ediyor. Bu göktaşı, şu anda DART'tan 1 milyon 609 bin km uzakta yer alıyor.

Didymos adlı göktaşı, Dünya için bir risk oluşturmuyor. Fakat NASA, gelecekte Dünya'yı riskli cisimlerden koruyabilmek için göktaşının yolunu değiştirip değiştiremeyeceğini çözmek istiyor. NASA, çarpışmadan sağlanan verilerin, bilim insanlarının bir laboratuvarda mini etkilere yol açmasına ve bu neticeye dayalı olarak karmaşık bilgisayar modelleri oluşturmasına destek olacağını ifade ediyor.

Yorumlar (0)