NASA fosfin gazı bulunan Venüs’e gideceğini açıkladı

NASA, yakın gelecekte iki ayrı insansız görevle 1 milyar dolar kaynakla Venüs’e gideceğini açıkladı. Gezegen atmosferinde yakın zamanda mikroskobik hayat belirtisi olabilecek fosfin gazı keşfedilmişti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.06.2021, 13:38 04.06.2021, 12:15
NASA fosfin gazı bulunan Venüs’e gideceğini açıkladı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından Venüs gezegenine ilişkin önemli bir duyuru yapıldı.

NASA yaklaşık 30 sene sonra Dünya’ya en yakın gezegen Venüs’e tekrar gitmenin planlarını yapıyor.

VERITAS ve DAVINCI+’a 1 milyar dolar kaynak

İki farklı insansız görevle birlikte 38 milyon uzaklıkta bulunan gezegene ziyarette bulunulacak. NASA, VERITAS ve DAVINCI+ ismini verdiği iki görev için toplam 1 milyar dolar kaynak ayırdı. İki proje için ayrılan bütçe 500’er milyon dolar olacak.

NASA Başkanı Eski Astronot Bill Nelson konuya ilişkin, “Bu iki kardeş görevle birlikte Venüs’ün nasıl bir kurşunu dahi eritecek sıcaklıktaki gezegen olduğunun anlaşılması amaçlanıyor. Onlar 30 senedir bilim dünyasına araştırılmayan bu gezegeni inceleme yolu verecek.” şeklinde konuştu.

2029’da DAVINCI+ fırlatılacak

2029 yılında DAVINCI+’ın fırlatılması düşünülüyor. Görev başarıyla tamamlanırsa bu 1978 senesinden beri Venüs’ün atmosferine gönderilmiş olan Amerika Birleşik Devletleri’ne ait ilk araç olacak.

Venüs’ün atmosferinde fosfin gazının bulunmasının ardından bilim dünyasında bu buluşa ilişkin gezegene ilgi artmış vaziyette.

Üç hidrojen ve bir fosfordan oluşan gaz, dünyadaki canlı yaşamın bir sonucu. Bundan dolayı yaşamın kendisiyle bağdaştırılıyor. Bilim dünyasında konuya ilişkin bir ihtilaf söz konusu olsa da bu çalışmanın büyük bir heyecan oluşturduğu kesin.

"Venüs'ü öncelikli hale getirmenin tam sırası"

Çalışma yayımlandığı zaman NASA’nın bir önceki yöneticisi Jim Bridenstine, “Venüs’ü artık öncelikli hale getirmenin tam sırası.” dedi.

VERITAS’ın görevi aslında DAVINCI+’ın görevinden bir sene önce başlayacak. 2028 yılında bu araç uzaya fırlatılacak ve Venüs’ün atmosferine girmeden gezegeni inceleyecek.

NASA tarafından 1994 senesindeki Venüs görevi öncesinde 1990 senesinde Macellan ismindeki bir uyduyu önden yollamıştı.

Zaman içinde gelişen teknolojiyle VERITAS’ta daha iyi ölçümler gerçekleştirip daha iyi görüntüler alacak cihazlar bulundu.

Yorumlar (0)