Antalya’daki “ilk olimpiyat ateşi”, hassas alan ilan edildi

Antalya Kemer’de bulunan ve “ilk olimpiyat ateşi” olarak bilinen Yanartaş, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “kesin korunması gereken hassas alan” ilan edildi. 

SEYAHAT 03.06.2021, 13:55 04.06.2021, 12:16
Antalya’daki “ilk olimpiyat ateşi”, hassas alan ilan edildi

Antalya Kemer’de bulunan Çıralı yerleşim yerindeki “Yanartaş”, turistleri ağırlamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan kararname ile “kesin korunması gereken hassas alan” ilan edilen Yanartaş, 2 Haziran 2021 tarihinde (dün), Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Çıralı’da turistlerin konaklama alanlarına ve sahile yakın bir yerde, kayalıklar arasında yanan ateş, yüzyıllardır hiç sönmedi. Yağmur yağdığında bile sönmediği gözlemlenen ateş, yabancı turistler tarafından “ilk olimpiyat ateşi” olarak biliniyor.

Mitolojik hikayelere konu oluyor

Hiç sönmeyen Yanartaş, mitolojik hikayelere konu oluyor. Çok sık anlatılan bir hikayeye göre bu ateş, Chimera isimli mitolojik bir canavarın ağzından çıkan alevler.

Yanartaş’ın tarihinin ilk Yunan olimpiyatlarına dayandığına inanan bazı turistler ise bu ateş için ”Olimppos’un Ateşi” ifadesini kullanıyor. 



Binlerce bilim insanı araştırdı

Uzun yıllar boyunca bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı bilim insanları, ateşin kaynağını ve neden hiç sönmediğini araştırdı. Hatta öyle ki Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Roma Babes-Bolyai Üniversitesindeki öğretim görevlileri de bölgeye gelerek pek çok araştırma yaptı. Bu araştırmalar sonucunda bilimsel makaleler yayınlandı.

İncelemeler sonucunda net bir sonuç bulunamayan onlarca yıl sonunda Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu, kayalar arasından sızan metan gazının olduğunu ve bunun da hiç sönmeyen ateşi ortaya çıkardığını belirtti.

2017 senesinde kaynağı bulundu

2017 senesinde Yanartaş’ın kaynağını açıklayan Prof. Dr. Yağmurlu: “Bu bölgede doğalgaz kaynağı bulunuyormuş. Antik dönemde yıldırım düşmesi ya da insanların etkisiyle yanmaya başladığını düşünüyoruz. Oluşan doğalgaz sızıntısı da bölgede hiç sönmeyecek bir ateşi yakmış. Kayaların çatlaklarından doğalgaz sızıyor. Çıralı bölgesinde yaklaşık 15 adet bu şekilde yanan kaya bulunuyor.”

Soçi’deki olimpiyat ateşini yakmıştı 

2016 senesinde Soçi’de düzenlenen olimpiyatlar için Yanartaş’tan alınan sembolik ateş götürülmüş ve olimpiyat meşalesi bu ateşle yakılmıştı. 

Yorumlar (0)