Milli savaş uçağının motoru yerli olacak

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) Genel Müdürü Temel Kotil, MMU'nun (Milli Muharip Uçak) neredeyse bütün parçalarının tasarımının tamamlandığını, uçağı yerli motorla teslim etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.03.2022, 01:01 28.03.2022, 09:11
Milli savaş uçağının motoru yerli olacak

Kotil, SAHA İstanbul tarafından uzay, havacılık ve savunma sektöründe faaliyet gösteren şirketlere özel hazırlanan Yöneticilik Gelişim Programı'nda havacılık endüstrisine dair önemli açıklamalar yaptı.

Savaş uçaklarının 50 ila 100 milyon dolar arasında satıldığını vurgulayan Kotil, uçak yapımının zorluğunun ise her noktanın çok iyi yapılması gerekliliğinden kaynaklandığını ifade etti.

"MMU'nun neredeyse tüm parçalarının tasarımı tamamlandı." diyen Kotil, yaklaşık olarak 1300 mühendisin çalışmalara devam ettiğini belirtti. Kotil, MMU için havada ve yerde çalışacak yazılımlar için de 25 milyon satır uzunluğunda kod yazılacağını dile getirdi.

"18 Mart 2023'te hangardan çıkacak"

Mevcut altyapı ve teknolojik gelişmelerle geçmişte uzun seneler alan faaliyetlerinin çok daha kısa zamanda yapılabildiğini, bu durumun havacılık endüstrisi için de geçerli bir durum olduğunu kaydeden Kotil, "Artık yapmak istediğiniz her şeyi yaparsınız. 18 Mart 2023 tarihinde MMU'yu hangardan çıkaracağız." dedi.

Motor hususunda TEI ve Kale Arge'nin geliştirdiği motorlar yer aldığına değinen Kotil, TEI'nin 1600 hp turboşaft motoru 1 sene içerisinde kendilerine teslim edilmeye başlanacağını belirtti.

Motor yapımında en büyük zorluğun türbin, sıcak bölge tarafında kaynaklandığını aktaran Kotil, 10 sene içerisinde seramik türbin kanatlarının hazır olacağını ve bu alanda görev yapan herkes için fırsat doğacağını bildirdi. Kotil, "Bu, tribün kanadının üretiminde adeta bir devrim yapacak. Mevcut yüksek performanslı motorları yakalayabileceğiz. Önümüzdeki 10 sene motorda çok önemli şeylere gebe." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)