Meta ve Apple, “sahte polis” kurbanı oldu

Meta ve Apple’ın kendisini “polis” olarak tanıtan ve bilgi talep eden hackerlara kullanıcı verilerini gönderdiği ortaya çıktı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.04.2022, 10:18 02.04.2022, 10:21
Meta ve Apple, “sahte polis” kurbanı oldu

ABD’nin en ünlü teknoloji şirketlerinden Meta (Facebook) ve Apple’ın sahte polislere yenik düştüğü öğrenildi. Kendisini polis olarak tanıtan hackerların isteklerini geri çevirmeyen şirketlerin yetkilileri, milyonlarca kullanıcının verisini hackerlara (bilgisayar korsanları) teslim etti. 

Polisler sahte, talepler yasal

Dünyaca ünlü bir gazetede yer alan habere göre hackerlar, müşterilerin verilerini yasal yollardan talep etmek için bu şekilde bir oyun oynadı. 2021 senesinin ortalarında yaşanan olayda Meta ve Apple, hackerların gerçek kimliklerini sorgulamadan, “acil durum veri isteği” olduğunu düşünerek kullanıcılarının ev adreslerini, IP adreslerini, telefon numaralarını ve diğer temel bilgilerini gönderdi.



Mahkeme izniyle ancak alınabilirdi

Şirket politikalarına göre kullanıcıların özel bilgileri yalnızca yargıçlar tarafından imzalanan arama emri veya mahkeme celbi karşısında yetkili kişilere teslim edilemiyor. Ancak “acil durum talebi” denildiğinde herhangi bir belge gerekmiyor. Şirketlerin, hackerlara kaç kez veri sağladığı ise henüz bilinmiyor. 

Reşit olmayan kişiler yaptı

Siber güvenlik uzmanları, Meta ve Apple’ı kandıran bu hackerların ABD ve İngiltere’deki reşit olmayan kişiler tarafından yapıldığından şüpheleniyor.

Yorumlar (0)