Meta'dan ABD'ye haber içerikleri uyarısı: “Platformdan kaldırırız”

Sosyal medya platformlarının çatı şirketi olan Meta, Facebook'ta yayınlanan haber içerikleri adına ücret ödeme yasasının kabul edilmesi halinde ABD'de bulunan haber içeriklerini tamamıyla kaldıracağını ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.12.2022, 10:24 07.12.2022, 09:17
Meta'dan ABD'ye haber içerikleri uyarısı: “Platformdan kaldırırız”

Avustralya'da onaylanan bir yasa, Facebook'ta paylaşılan haberlerin geçtiğimiz sene kısa bir süre için askıya alınmasına neden olmuştu. Yeni Zelanda da Alphabet Inc'e ait Meta ve Google gibi büyük çevrimiçi dijital firmaların yayınladıkları yerel haber içerikleri adına ülkelerinin medya firmalarına ödeme yapmasını mecburi hale getirecek bir yasa oluşturulacağı ifade edildi.

Kongre’ye sunuldu, destek gördü

Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası (JCPA) şeklinde nitelendirilen yasa, Minnesota Senatörü Amy Klobuchar’ın öncülüğünde Kongre'ye sunuldu ve iki parti tarafından da destek gördü. Bu yasa sonrasında yayıncılara reklam geliri ödemesi adına sosyal medya firmalarıyla toplu pazarlık sağlama hususunda daha fazla yetki verilmesi planlanıyor.

Haberlerden para elde ediyor

Medya firmaları, Meta'ya ait platformların yayınladığı haberlerden büyük oranlarda para kazandığını öne sürüyor.

Meta ise, çatısı içerisinde bulunan platformların zor duruma düşen haber kaynaklarına trafik akışı verdiğini öne sürüyor. Öte yandan Meta, yayıncıların paylaşımları Facebook'a yüklediğini çünkü bu durumun onlara karlılık getirdiğini ifade ediyor.

Söz konusu durum ile ilgili açıklama yapan Meta sözcüsü Andy Stone, "Kurul, ulusal güvenlik mevzuatının bir bölümü şeklinde iyi düşünülmemiş bir gazetecilik işlemini onaylarsa, haberleri tamamıyla platformdan kaldırmayı düşünmek durumunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)