BM paylaştı: İş yerinde şiddet raporu

BM Uluslararası Çalışma Örgütü, iş yerlerinde yaşanan fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet olaylarıyla ilgili 121 ülkede yaptığı çalışmanın ardından raporunu paylaştı. Rapora göre mülakat yapılan çalışanlardan yaklaşık yüzde 23'ü, iş yerinde şiddet ve tacize maruz kalıyor. İşte rapordan detaylar...

YAŞAM 06.12.2022, 10:27 Hakan Öksüz
BM paylaştı: İş yerinde şiddet raporu

İş yerlerinde yaşanan şiddet ve taciz olaylarıyla ilgili dünya çapında bir araştırma yürüten Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), raporunu hazırladı. Çalışmada 121 ülkede yaşayan yaklaşık 75 bin çalışanla mülakat yapıldı. Bu kişilerin, 15 yas üstü olduğu kaydedildi. Nihayetinde çalışmadan elde edilen sonuçlar, "Çalışma Yaşamında Şiddet ve Taciz Deneyimleri: İlk Küresel Araştırma" başlığıyla yayımlandı.

Kötü muamele görenlerin oranı yüzde 23

Hazırlanan raporda iş yerinde kötü muamele gören kişilerin cinsiyet ve yaşa göre istatistiklerine yer verildi. Buna göre mülakat yapılan kişilerden yüzde 23'ü iş yerinde bir şekilde taciz veya şiddete uğradığını söyledi. Psikolojik şiddete uğrayanlar da bu oranın içinde yer aldı. 

Fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalıyorlar

Çalışmada soru yöneltilen çalışanlardan yüzde 17,9'u, psikolojik şiddet ve tacizden şikayet etti. Raporda görüşlerine yer verilenlerden yüzde 8,5'i taciz ve şiddetle yüzleştiğini söyledi. Erkek çalışanların, söz konusu durumlarla daha fazla karşılaştığı belirtildi. Mülakata katılanlardan yüzde 6,3'ü ise iş yerinde cinsel şiddet gördüğünü söyledi.

"Psikolojik şiddet, en yaygın olanı"

Amerika, iş yerinde yaşanan taciz ile şiddet olaylarında başı çekti. Afrika'daki çalışanlar ise bu kapsamda ikinci sırada yer aldı. ILO Yönetim, Haklar ve Diyalog Genel Direktör Asistanı Manuela Tomei'nin görüşleri de raporda yer aldı. Tomei, "Bu cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddet olaylarının birden çok defa meydana gelmesi üzücü. En yaygın olanı psikolojik şiddet. Kadın çalışanlar ise daha çok cinsel şiddet görüyor." dedi.

Yorumlar (0)