Mars görevinin komutanı, kadın mı olmalı?

Profesör Inga Popovaite ve ekibinin yaptığı bir araştırma, insanlı Mars misyonunda görev alacak astronot ekibine liderlik edecek komutanın kadın olmasının daha uygun olabileceğini ortaya koydu. İşte araştırmadan çıkan sonucun nedenleri...

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.06.2022, 10:46 Hakan Öksüz
Mars görevinin komutanı, kadın mı olmalı?

Bilim insanları, Kızıl Gezegen olarak da adlandırılan Mars'ı keşfetmek için onlarca yıl boyunca çeşitli araştırmalar yürüttü. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve milyarder girişimci Elon Musk'ın dışında Çin, Rusya, Avrupa Uzay Ajansı ve Birleşik Arap Emirlikleri de Mars'a araç gönderdi. Mars'ın yörüngesine yerleştirilen ve yüzeyine indirilen araçlar, gezegenden veriler toplayarak yaşam izleri aramaya başladı.

Mars'a yapılacak insanlı yolculuklar, son yıllarda uzay araştırmalarının en çok heyecan veren konularından birine dönüştü. Yapılan bir çalışma, olası bir Mars görevine liderlik edecek astronotun kadın olması gerektiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre kadın ekip liderleri, Mars misyonu gibi uzun ve yıpratıcı süreçlerde daha fazla başarı elde ediyor.

76 kadın ve erkek komutanın raporları incelendi

Söz konusu araştırma için Utah'taki Mars Çöl Araştırma İstasyonundan elde edilen veriler incelendi. Toplamda 76 komutan tarafından sunulan 824 raporun, 2009 ile 2016 yılları arasında tutulduğu belirtildi. Bu raporlardan 277'sinin 27 kadın komutan tarafından, 541'inin ise 49 erkek komutan tarafından sunulduğu ifade edildi.

Söz konusu raporları inceleyen Profesör Inga Popovaite ve ekibi, Mars misyonu gibi uzun süreli görevler için kadın komutanların daha efektif olabileceğini ileri sürdü. Kaunas Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan sosyolog Inga Popovaite, yaptığı çalışmaya ilişkin bilgiler verdi.

Mars görevini yönetecek komutan nasıl biri olmalı?

İnsanlı Mars görevlerinin yaklaşık 10 yıl sonra başlayacağını hatırlatan Popovaite, "Kızıl Gezegen'e gönderilecek astronot grubu, doğal olarak kadınlar ve erkeklerden oluşacak. Bu göreve liderlik edecek kişilerin, nasıl özelliklere sahip olması gerektiği bir süredir tartışılıyor. Geleneksel kadın ve erkek rolleri bize ne söylüyor? Erkekler görev odaklıdır, kadınlar ise sosyal ilişkilere daha çok önem verir. Yaptığım araştırmada hem erkek hem de kadın komutanların görev odaklı özelliklere sahip olduğunu gördüm." diye konuştu.

"Kadın komutanlar, ekibi daha fazla motive ediyor"

Kadın komutanların önemli bir farkının bulunduğunu aktaran Popovaite, "Kadın komutanlar, erkek komutanlara kıyasla ekiplerine motivasyon sağlayacak daha fazla konuşma yapıyor. Sürekli olumlu mesajlar vererek ekiplerinin motivasyonunu artırıyorlar. Kadın komutanların, mürettebat üyeleriyle daha fazla iletişim kurduğunu saptadık. Daha pozitif bir ortamın yaratılmasını sağlıyorlar. Bu durum, ekibin moralini üst düzeye çekiyor. Erkek komutanların odaklandığı şeyler, görev bilinci ve takım ruhu. Kadın komutanlar ise daha çok motivasyon vermeye odaklanıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Kişisel anlaşmazlıklar, görevi tehlikeye atabilir"

Mars görevlerinin aylarca süreceğini ve bir grup insanın, küçük bir ortamda baş başa kalacağını belirten Profesör Inga Popovaite, uzun vadeli görevlerde bazı karakter özelliklerinin daha fazla işe yarayacağını söyledi.

Popovaite, "Kişisel anlaşmazlıklar, insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bu tarz görevlerde tehlike oluşturabilir. Zira o ortamda hem kaynaklar sınırlı hem de izole edilmişlik duygusu oldukça baskın. Bu görev, filmlerdeki gibi macera ve eğlenceden ibaret değil. Yemek yapmak ve bulaşık yıkamak gibi günlük işlerin dışında bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Burada uzun süre kalacak kişiler, aile ortamının sıcaklığını arayacaktır." diye konuştu.

Yorumlar (0)