Mars aracını toprak itiyor!

NASA'nın Mars InSight, kızıl gezegende beklenmeyen engellerle karşılaşıyor. Sondaj cihazı topraktan dışarı itiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.10.2019, 09:47
Mars aracını toprak itiyor!

26 Kasım 2018’de başarılı bir şekilde Marsa iniş yapmayı başaran InSight Mars aracı; toprağın 3 ile 5 metre derinliğine sonda aracılığıyla inerek, toprak hakkında bilgi topluyor; kızıl gezegenin jeolojik yapısını keşfetmek için depremleri ve manyetik dalga alanlarını ölçüyor.

Amerikan Uzay Ajansı (NASA), sonda aracı InSight’ın topraktan dışa atıldığını açıkladı. NASA araştırmacıları, bu vakanın toprağın belirli özelliklerini açıklamada anahtar özellik taşıdığını aktardı.

NASA araştırmacılarının yaptığı açıklamaya göre, sonda cihazının önünde boşluğuna dolan toprağın, en az 3 metre derine girmesi beklenen aracı engelliyor ve hatta geri itiyor.

Daha önce de benzer durumla karşılaşıldı

Insight uzay aracı, 26 Kasım 2018 tarihinde iniş yaptıktan sonra, sondanın kullanabileceği seviyede yumuşak ve taşlı olmayan bölgeleri tetkik etmeye başladı. Kriterlerini karşıladığı bir bölgede kazı çalışmalarına başlayan araç, 50 santimetre derinliğe indikten sonra yoluna devam edemedi.

Aracın kepçesiyle sonda etrafındaki toprak parçalarına basınç uygulama çözümü bulan NASA araştırmacıları, sonda cihazında daha fazla sürtünme imkânının sağlanmasıyla çalışmalarına nispeten devam edebildi.

Yorumlar (0)