Kum köpek balığının üreme alanı bulundu: Yumurtalık!

Nesli yok olma tehdidi altındaki kum köpek balığının dünyada 11, ülkemizde ise 2’inci üreme alanı Yumurtalık Koyu’nda tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.02.2021, 13:29
Kum köpek balığının üreme alanı bulundu: Yumurtalık!

Çukurova Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nin 2017 senesinde ülkemizde kum köpek balığının yeni üreme alanının tespit edilmesi dahilinde başlatmış olduğu çalışma geçtiğimiz yıl sonuçlandı.

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Başusta ve Çukurova Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Enver Özyurt'un kontrolünde gerçekleştirilen çalışmalarda Adana Yumurtalık Koyu’nda dünya genelinde kum köpek balığının 11, ülkemizde ise 2’inci üreme alanı belirlendi.

Başuşta, yapmış olduğu açıklamada köpek balıklarının dünyada yok olma tehdidi altında olduğunu ifade etti.

Başuşta, ülkemizde 2018 yılında kum köpek balıklarının avlanmasının yasaklandığını söyleyerek, “Şimdiye dek 10 bölgede kum köpek balığı üreme alanı görülmüştü. Akdeniz’de de Gökova Boncuk Koyu’yla Güney Tunus’ta bulunan Gabes Körfezi bu balıkların üreme bölgelerini oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

"Kum köpek balığının neslinin devamı için önemli bir gelişme"

Nuri Başuşta, Yumurtalık Koyu’nda konuya dair çalışmaların 2017 senesinde başlatıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Balıkçılar tarafından kazara yakalanmış olan bu balıklara dair inceleme gerçekleştirdik. Bir türün bölgede üreme alanı olması için belirli kriterleri karşılamalı. Yumurtalık’ta söz konusu kriterlerin olup olmadığına baktık. Yumurtalık’ta 4 erkek, 4 dişi olmak üzere toplamda 8 ölü yavru kum köpek balığı bulunmuştu. Araştırmalarımızda onları da birleştirdik. Ölü bulduğumuz kum köpek balıklarının insanlardaki gibi bir kordon bağlantısı bulunuyor. Kordon yara izlerini inceleyip ne zaman doğduklarını belirledik. Yumurtalık Koyu’nda yaptığımız araştırmalar neticesinde bu bölgenin kum köpek balığı üreme alanı olduğu tespitine vardık. Tespitimiz kum köpek balığının neslinin devamlılığı için önemli bir gelişme.

“Ülkemizin tanıtımı için önemli”

Başuşta, kum köpek balığının yeni üreme alanı tespit edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Akdeniz’de 2 ülkede üreme alanları bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi de bizim ülkemizdeydi. Kum köpek balığının yeni üreme alanlarının tespiti, ülkemizin tanıtımı için büyük bir önem arz ediyor.” dedi.

Yorumlar (0)