Japonlar robot işe aldı: Maske ve sosyal mesafeyi denetleyecek

Japonya'da bir futbol takımına ait mağazada koronayla mücadele dahilinde müşterilerin maske ve sosyal mesafe kurallarına uyup uymadığını tespit eden robot işe alındı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.11.2020, 17:06 16.11.2020, 17:25
Japonlar robot işe aldı: Maske ve sosyal mesafeyi denetleyecek

Bütün dünyayı etkisi altına alan korona salgını sebebiyle milyonlarca insan evlerinde uzun bir zaman geçirmek durumunda kaldı.

Temas kısıtlamaları, karantinaya ilişkin önlemler, sokağa çıkma yasakları ve diğer önlemlerden dolayı insan gücünün yerini ise kimi alanlarda robotlar aldı.

Japonya'nın ünlü futbol takımı Cerezo Osaka'ya ait bir mağazada koronayla mücadele dahilinde müşterilerin maske takıp takmadığının kontrolünü yapan ve sosyal mesafe ölçümü yapan robotlar göreve başladı.

Yüz taraması gerçekleştiriyor

"Robovie" adındaki bir robot, sahip olmuş olduğu lazerler vasıtasıyla yüz taraması yapıyor ve maskesi olmayan kişileri kibar bir şekilde uyarıyor.

İlk olarak 2011 senesinde tanıtılan Kyoto'da bulunan Advanced Telecommunications Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen Robovie ismindeki robota korona dönemine özel yeni özellikler geldi.

Uzmanlar Japon halkı, bir robotca uyarıldığında insanlara nazaran daha az utandığını tespit ederek bu yöntemi geliştirdi.

Yakın teması azaltacak

Bununla beraber, bir dizi robotik yeniliğin arkasındaki Robovie'nin geliştiricileri, söz konusu robotun alışveriş yapanlar ve personel arasındaki yakın teması azaltacağı kaydedildi.

Mağazanın yerleşimine ilişkin önceden belirlenmiş bilgilerle donatılan Robovie, insan hareketlerini gözlemlemek amacıyla kamera ve çeşitli sensörlerle donatıldı ve sosyal mesafeye ölçmek içi de sisteminde bir lazer barındırıyor.

Yorumlar (0)