İnternet hakkında şaşırtıcı araştırma: Milyonlarca kişi erişim sağlayamıyor

Çağımızın bir bütünü haline gelen internet hakkında bir araştırma yayımlandı. Dünya çapında ortalama 3 milyar insanın internete erişimi sağlayamadığı düşünülüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.06.2022, 17:44
İnternet hakkında şaşırtıcı araştırma: Milyonlarca kişi erişim sağlayamıyor

Son 50 sene içerisinde yaşantımızı şekillendiren internet, çoğu insanın hayatının ve işinin büyük bir parçası haline geldi. Birçoğumuz adına internetsiz bir yaşam hayal bile edilemezken, yeni bir araştırma internet hakkında farklı bir bakış açısı sunuyor.

Dünya nüfusunun büyük bir oranı internete erişemiyor

Çin Uluslararası Bilgi ve Kalkınma Merkezi, ilk defa Küresel Kalkınma Raporu yayınladı. Açıklanan rapora göre 2021 senesinin sonlarına doğru dünya nüfusunun %38’i (2,9 milyar insan) internete erişemiyor. İnternete erişim bulunmayan insanların %96’sının gelişmekte olan ülkelerde hayatını sürdürdüğü dikkat çekiyor. Yayımlanan rapora göre 2020 senesinin sonunda şehirleşmiş bölgelerde internete erişimin ortalama %75,6 seviyesine çıkarak, kırsal bölgelerin neredeyse iki katına ulaştığı ifade ediliyor.

Gelişmekte olan ülkeler sıkıntı yaşayanların başında geliyor

Araştırmada, milyarlarca insanın internete erişiminin olmamasının sebebi gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen ekonomik problemler ve pahalı internet fiyatlarına dayandırıldı. Bunları yanı sıra akıllı telefonların eksikliği ve belirli gruplarda dijital yeteneklerin azlığı da internetin kullanılmasında büyük bir engel olarak ifade ediliyor. Bunlara rağmen rapor, dünya çapında internet altyapılarında ve bilişim teknolojilerinde gerçekleştirilen çalışmaların, 2020’li yıllarda küresel internet trafiğinin önceki on seneye göre 15,9 kat yükseleceğini belirtti.

Teknoloji ve bilişim sektörü büyüyor

Araştırmada, gelişmekte olan ülkelerde internete ulaşım az gibi görünse de küresel çapta teknoloji ve bilişim trafiğinin devamlı olarak yükseldiğine dikkat çekiliyor. Gelişmekte olan ülkelerin de her geçen sene daha fazla bilişim altyapılı sistemleri kullanmaya başladığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra dijital ticaret de küresel çapta hızlı bir şekilde popülerleşiyor.

Milyonlarca kişi işsiz kalabilir

Rapor, akıllı robotların ve otomatik üretim hatlarının kullanımının fazlalaşacağı ve 2020-2025 yılları arasında 85 milyon insanın işini kaybedeceğine vurgu yapıyor. Bunun yanı sıra araştırmada, COVID-19 pandemisi ile farklılaşan hayat biçimleri ve Starlink gibi uydu internet sistemlerinin çoğalması, küresel anlamda otomatik sistemlerin ve internet erişiminin kullanımı fazlalaştıracağı da söyleniyor.

Yorumlar (0)