İlk tweet 16 yıl önce bugün atıldı! 16. yıldönümünde Twitter’ın kısa bir tarihi

Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Twitter’da ilk tweet bundan tam 16 yıl önce bugün atıldı. Twitter platformunun kurucusu ve fikir babası Jack Dorsey 16 yıl önce attığı tweet’te Twitter ayarlarını kurduğuna dair bir test mesajı paylaşmıştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.03.2022, 16:26
İlk tweet 16 yıl önce bugün atıldı! 16. yıldönümünde Twitter’ın kısa bir tarihi

Sosyal medya platformları hayatımızda önemli bir yere sahip. Her gün zamanımızın büyük bir bölümünü bu platformlar üzerinden geçiriyor, arkadaşlarımızla kurduğumuz iletişimleri bu platformlar üzerinden yapıyor ve iş süreçlerimizi de yine bu platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Devlet başkanları, belediyeler, siyasi karakterler ve birçok insan halkı bilgilendirmeye yönelik açıklamalarını bu platformlarda biri olan Twitter üzerinden gerçekleştiriyorlar. Günümüzde insanları bilgilendirmeye ve fikir paylaşmaya yönelik olarak kullanılan Twitter platformunda ilk tweet bundan 16 yıl önce atılmıştı.

Sosyal medya haberciliğinde büyük bir adım oldu

Twitter günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Facebook ve Instagram gibi platformlardan farklı olarak Twitter’ın kuruluşu sosyal medyaya habercilik alanında önemli bir soluk getirdi. Bunun en büyük göstergelerinden biri olarak bugün devlet başkanlarının, kurumların, yöneticilerin, sanatçıların ve daha birçok kesimin aldıkları kararları ve önemli bilgileri bu platform üzerinden paylaştığını görebiliriz. Peki, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter nasıl kuruldu ve nasıl bu kadar popüler hale geldi?

21 Mart 2006: Atılan ilk tweet

Twitter şirketi 2006 yılının mart ayında Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stones ve Evan Williams tarafından San Francisco’da kuruldu. Geliştirilen uygulama temmuz ayından halka kullanıma sunuldu. Twitter’ın fikir babası ise Jack Dorsey’dir. Dorsey Twitter için anlık mesajlaşma, kullanıcılar ile sohbet etme ve dosya transferi yapma olanağı sunan Rus şirketi AOL Instant Messenger’dan ilham aldı. Dorsey arkadaşları ya da daha büyük bir kitle ile çevrimiçi kısa mesajların paylaşılıp paylaşılamayacağını merak etmiş ve bu konuda araştırmalara başladı. Daha sonra fikirlerini girişimci arkadaşlarıyla paylaşan Dorsey Twitter alan adını 7 bin dolar karşılığında satın alarak şirketi kurdu. Twitter üzerinde atılan ilk tweet ise bundan tam 16 yıl önce 21 Mart 2006 tarihinde şirketin kurucusu olan Jack Dorsey tarafından atıldı. Paylaşılan bu ilk tweet’te Dorsey “sadece twittr’ımı kuruyorum” yazısını paylaşmıştı. Şirketin ismi ilk başta twittr olduğu için bu şekilde bir paylaşım yapılmıştı. Ancak şirket kısa süre sonra Twitter ismini kullanmaya başladı. Atılan bu yıllar sonra 2,5 milyon dolara satıldı.

2008 yılındaki reklam hamlesi

Şirket ilk kurulduğunda fikir babası olan Jack Dorsey CEO olarak seçilmişti. Ancak şirketin hızla büyümesi sonucunda 2008 yılında yönetim kurulu başkanlığına seçilerek CEO görevini Evan Williams’a bırakmıştı. Twitter 2006 yılında kurulmasına karşın platformdan haberdar olan kullanıcı sayısı oldukça azdı. Platform henüz dünya çapına ulaşan popülerlik seviyesine gelememişti. Ancak Dorsey ve arkadaşları oldukça basit ama etkili bir yol bularak Twitter’ın reklamını yapmaya karar verdi. Amerika Birleşik Devlerin’de her yıl Teksas eyaletinde düzenlenen South By Southwest Festivali’nde platformun kullanıcı sayısını artırmak isteyen ekip festival alanında gösterilerin izlenmesi için yerleştirilen dev ekranları kullanarak aralarında attıkları tweet’lerin görüntülerini paylaşarak Twitter’ın nasıl bir uygulama olduğunu ve nasıl kullanıldığını festival alanında yer alan herkese göstermiş oldular.

Günlük kullanıcılarda muazzam artış

Oldukça basit ama bir o kadar da etkili olan bu reklam hamlesi sonrasında festivale katılan blog yazarları ve haber siteleri Twitter platformunu öven yazılar yazmaya başladılar. Reklam oldukça başarılı oldu ve Twitter’ın kullanıcı sayısı o günlerden sonra artmaya başladı. 2007 yılında sadece 1 milyon tweet atılırken bu sayı 2008 yılında 400 milyona ulaştı. 2010 yılına gelindiğindeyse Twitter artık birçok insan tarafından kullanılıyor ve günlük tweet sayıları 50 milyonun üstünde yer alıyordu. 2010 yılında CEO Evan Williams’ın istifa etmesi üzerine Twitter’ın fikir babası Jack Dorsey tekrar CEO’luk koltuğuna geçmişti.

İnternetin SMS’i

Twitter dünya çapında kullanılmasının ardından ülkemizde de popülerleşmeye başladı. 2011 yılında kullanıcı sayılarının artması ile beraber Twitter’a Türkçe dil desteği eklendi. Günümüzde ise Twitter, Facebook, Whatsapp ve Instagram’ın ardından Türkiye’nin en popüler 4’üncü sosyal platformu olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de 16 milyonun üzerinde Twitter kullanıcı yer almakta. Twitter ilk kurulduğunda yazılabilecek karakter sayısı 140 karakterle sınırlandırılmıştı. Zira Twitter ilk başta kurulduğunda SMS temelli bir sosyal mecraydı ve tıpkı SMS’lerde olduğu gibi bir mesajın karakter sınırı bulunuyordu. Bunun sebebi ise Twitter’ın logosu ile oldukça ilişkili. Ancak 2017 yılında bu sınırlama genişletilerek artık 280 karakter ile tweet atılabileceği açıklandı. Twitter 2013 yılında dünyada en çok ziyaret edilen internet sitesinden biri konumuna geldi. Twitter o günden beri internetin SMS’i olarak tanımlanıyor.

Twiiter logosu bir kuştan alındı

Birçok marka gibi Twitter da yenilendikçe ve daha çok kullanılmaya başladıkça logosunda değişikliğe gitti. Twitter birçok logo değişikliğinin ardından 2012 yılında sade ve mavi bir kuştan oluşan klasik logosunu kullanmaya başladı. Logo için bir kuş çeşidi olan mavi dağ kuşundan ilham alındı. Twitter logoda kullandığı kuşa bir isim de verdi. Logodaki kuşa bir NBA basketbol oyuncusu olan Larry Bird’den ilham alınarak Larry ismi verildi. Twitter’ın logosunun yanı sıra uygulamada ve internet sitesinde ana sayfaya yönlendirilen ikonda da ufak bir sürpriz var. Zira bu tür platformlarda ana sayfaya gönderen ikon genellikle ev şeklinde olur. Twitter’da da bu ikon ev işaretine benzer ancak aslında ev değildir. İkon bir kuş kafesini ya da yuvasını andıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu da şirketin ana logosuna ne kadar bağımlı olduğunu gösteren ufak bir detay olarak dikkat çekiyor.

Pek çok şirketi bünyesine kattı

Dünyadaki özellikle birçok teknoloji devi şirketler gibi Twitter da yıllar içinde büyüyünce pek çok şirketi satın alarak bünyesine kattı. Bu şirketlerden en önemlileri arasında bir zamanlar oldukça popüler olan ve kısa video paylaşmaya yarayan Vine, yazılım şirketi olan Crashlytics, reklamcılık şirketi Nanomedya, canlı video akışına izin veren bir uygulama olan Periscope ve yapay zeka şirketi olan Magic Pony yer alıyor.

Twitter’da en çok takipçisi olan kullanıcılar

Twitter bu günlerde iş adamlarının, sanatçıların ve siyasi karakterlerin fikirlerini paylaştığı bir yer olduğu için bazı kullanıcılar oldukça fazla sayıda takipçiye sahip. Twitter’da güncel rakamlara göre en fazla takip edilen kişi Amerika Birleşik Devletleri’nin 44’üncü Devlet Başkanı Barack Obama. Obama’nın Twitter’da 131 milyonun üzerinde takipçisi bulunuyor. İkinci sırada ise Kanadalı şarkıcı Justin Bieber yer alıyor. Bieber’ın 114 milyon takipçisi bulunuyor. Listenin 3’üncü ve 4’üncü sırasını da yine iki sanatçı dolduruyor. Katy Perry’nin yaklaşık 109 milyon takipçisi bulunurken Rihanna ise 105 milyon takipçi ile Katy Perry’nin hemen arkasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde FIFA verilerine göre dünyanın en çok gol atan futbolcusu konumuna yükselen Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo ise 98 milyon takipçi ile listenin 5’inci sırasında yer alıyor. Ronaldo’yu 90 milyon takipçiyle şarkıcı Taylor Swift, 88 milyon takipçiyle Donald Trump, 85 milyon takipçiyle Ariana Grande, 84 milyon takipçiyle Lady Gaga ve 78 milyon takipçi ile son yıllarda başarılı girişimlere imza atan ve her tweet’in ile gündem olan Elon Musk takip ediyor. Amerikalı komedyen Ellen DeGeneres 77 milyon takipçi ile listenin 9’uncu sırasında yer alırken onu 77 milyon takipçiyle Hindistan Başbakanı Narendra Modi takip ediyor. Türkiye’de ise en çok takip edilen isim yaklaşık 10 milyon aboneyle komedyen Cem Yılmaz oldu. Cem Yılmaz’ı 7,1 milyon abone ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip etti.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)