Hava kaçağını çay yaprağı ile buldular!

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tespit edilen hava kaçağının kaynağının, çay yaprağı ile bulunduğu ortaya çıktı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2020, 16:10 26.10.2020, 16:15
Hava kaçağını çay yaprağı ile buldular!

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun alçak Dünya yörüngesine konumlandırıldığı biliniyor. 

Farklı uzay deneylerinin gerçekleştirildiği Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ufak hava kaçaklarının meydana geldiği ve söz konusu kaçakların sensörler ile bulunduğu ifade ediliyor. 

Fakat 2019 yılının Eylül ayında saptanan bir hava kaçağı, son günlerde iyice büyümeye ve risk yaratmaya başlamıştı.

Kaynağı tam olarak bulunamamıştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarının, Ağustos ayından beri hava kaçağının kaynağını tespit etmeye çalıştığı ve riskin giderek artmaya başladığı belirtilmişti. Fakat kısa bir süre önce hava kaçağına, Rus bölümünde yer alan bir modülün sebep olduğu tespit edilmişti. 

Söz konusu hava kaçağına Rus modülünün sebep olduğu saptansa da tam olarak kaynağı belirlenememişti. 

Çay yapraklarını bıraktı

Roscosmos isimli Rus uzay ajansı, hava kaçağının kaynağını en sonunda çay yaprakları sayesinde tespit ettiğini bildirdi. Anatoly Ivanishin isimli kozmonotun, hava kaçağının kaynağını tam anlamıyla bulmak amacıyla Rus bölümünün yatak odalarının, banyo ve mutfağının yer aldığı Zvezda'ya çay yapraklarını bıraktığı öğrenildi. 

Çatlaktan süzüldüğü fark edildi 

Kameralar ile çay yapraklarının hareketlerinin takip edildiği ve söz konusu yaprakların, iletişim teçhizatının yer aldığı duvarda bulunan bir çatlaktan yavaş bir şekilde süzüldüğü gözlemlendi. Uzun süredir bulunmaya çalışılan kaynak, böylece çay yaprakları sayesinde tespit edilmiş oldu. 

Kalıcı şekilde onarılacak 

Hava kaçağının geçici olarak kapatıldığı, söz konusu kaçağın kalıcı şekilde onarılması için faaliyet gösterildiği bildirildi.  

Yorumlar (0)