Güneş kaşifi Parker Solar Probe tehlikede

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın 2018 yılında Güneş’i incelemek amacıyla gönderdiği Parker Solar Probe’un yolculuğu sırasında gaz, toz ve plazma bombardımanından olumsuz olarak etkilendiği açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.11.2021, 13:08
Güneş kaşifi Parker Solar Probe tehlikede

NASA’nın Türkiye’de Parker Güneş Sondası ya da uluslararası alanda bilinen diğer adıyla Parker Solar Probe olarak bilinen keşif aracı, 12 Ağustos 2018 tarihinde Amerika’dan fırlatılarak Güneş yolculuğuna başlamıştı.

Tasarım aşamasında 1371 derecelik çok yüksek bir sıcaklığa dayanabilecek özel malzemelerle dizayn edilen uzay aracı, yolculukta karşılaşması muhtemel süpersonik parçacıklar ile güçlü radyasyondan da etkilenmeyecek şekilde özel olarak geliştirildi.

Güneş’in çevresinde 24 tur

Şimdiye kadar Güneş gezenine en çok yaklaşacak insan yapımı cisim olan Parker Solar Probe’in, toplamda 7 yıl sürecek keşif yolculuğu sırasında Güneş’in dev yörüngesinde 24 tur atacağı biliniyor.

Her turda Güneş’e daha da yaklaşacak bir güzergahı izleyecek olan uydu, 2025’te sona ermesi planlanan görevinin son turunda Güneş’e 6 milyon kilometre mesafede olacak.

Büyük riskler var

Bilim insanları bu yolculuk sırasında Güneş’e her geçen gün daha da yaklaşan uzay aracının karşısına çıkan tehlikeleri anlattı.

Yapılan açıklamada, Güneş'in etrafında hızlı bir şekilde dönerek ilerleyen Parker Solar Probe, yörüngedeki uzay tozuyla sürekli çarpışıyor. Çeşitli büyüklükte olan tanecikler aracın metalden oluşan gövdesine çarpmasıyla ısınıp, iyonlaşıyor ve sonrasında da plazma haline geliyor.

Bilim insanları bu tozların Parker Solar Probe'a yanlış bir açıyla çarpmasının, uzay aracının ısı kalkanında hasara yol açabileceğini ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Ayrıca uzay aracının yapılan ölçümlemeler sonucunda bu parçacıklara karşı dayanıklı olduğunu ispatladığını ve temas ettiği uzay tozu sayesinde de kendilerinin benzersiz gözlemler yaptığını ifade ediyorlar.

Gittikçe yaklaşıyor

Parker Solar Probe’un 21 Kasım tarihinde Güneş'e şu ana kadar ulaşılacak en yakın mesafede olması bekleniyor. Araç bu noktaya vardığında saniyede yaklaşık 163 kilometre hızla hareket edecek. Ayrıca Güneş’in gizemlerle dolu yüzeyine 8,5 milyon kilometre daha yaklaşmış olarak, benzersiz keşiflere imzasını atacak.

Yorumlar (1)