Güneş'in yok oluşu!

Bize milyonlarca yıldır hayat olanağı sunan Güneş de bir gün ölecek. Peki ama nasıl?

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.05.2019, 22:06
Güneş'in yok oluşu!

Evren birçok kadim yıldız ve gezegenlerle dolu… Her biri Güneşimiz gibi enerji kaynağı olan bu yıldızların bazısının boyutu Satürn’den birazcık daha büyük. Bazıları Güneş’ten 5 milyar kat büyük iken bazı yıldızların boyutları küçük olmasına rağmen boyutları Güneş’ten binlerce kat daha fazla. Cüce yıldızların ömrünün ise tahmini olarak trilyonlarca yıl olduğu düşünülüyor.

Yıldızların çoğunluğu cüce sınıfında!

Diğer yıldızlara göre nispeten soğuk olan cüce yıldızların kütleleri, ortalama olarak Güneş’in kütlesinin yarısı kadar! Bu cüceler, evrendeki yıldız popülasyonunun yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Peki orta boy bir yıldız olarak kabul edilen Güneş’in kaderinde ne var? Milyonlarca yıldır, Dünya üzerindeki milyarlarca canlı türüne yaşam olanağı sunmuş bu cömert yıldızın ölümü nasıl olacak?

Önce kırmızı deve dönüşecek

Güneş kütlesindeki bir yıldızın ortalama ömrü 10 milyar yıldır. Kütlesi Güneş’ten 20 ila 50 kat fazla olan yıldızlar, enerjilerini hızlı tükettikleri için ömürleri de kısa oluyor. Bu dev yıldızlar birkaç milyon yılda ölüyor. Güneş’ten küçük yıldızlar ise yukarıda belirttiğimiz gibi trilyonlarca yıl yaşayabiliyor.

Enerjisi tükenen Güneş, yaklaşık 5 milyar yıl içinde şimdiki halinden 500 kat daha büyük bir kırmızı deve dönüşecek.

Ardından beyaz bir cüce olacak

Bu aşamada Güneş’in çekirdeği ağırlığa dayanamayarak büzüşecek ancak iyice genişleyen yıldız; Merkür, Venüs ve Mars’ı yutacak. Güneş bu büyümesi sırasında kütlesinden bir kısmını kaybedeceği için Dünya’yı yutma ihtimali daha az. Bu aşamada gezegenimiz , Güneş’in azalan çekim etkisi sayesinde daha dış bir yörüngeye yerleşecek.

Kırmızı dev aşamasından sonra ise olacakları tahmin etmek oldukça zor. Bu aşamadan sonra Güneş, bir beyaz cüceye dönüşerek bir gezegen bulutsusu oluşturabilir.

Dış katmanlarını uzaya salacak olan Güneş bir beyaz cüceye dönüşecek. Güneş, şu anki kütlesinden 3 kat daha büyük olsaydı daha parlak bir bulutsu oluşturabilirdi.

Süpernova patlaması olmayacak

Güneş, diğer dev kütleli yıldızlar gibi süpernova patlaması oluşturmayacak. Bu büyük kütleli yıldızlar, dramatik bir sonla patlar. Buna süpernova patlaması denir. Bize hayat veren Güneş, bu dramatik sonla yok olmayacak. Ancak bize hayat veren bu yıldız, milyarlarca yıl beyaz cüce olarak kalacak. Ta ki enerjisini tamamen tüketip bir siyah cüce olana dek!

Yorumlar (0)