Göreve başladı: Kuş bile uçurtmayacak

ASELSAN, ülkemizin hava savunmasında görev yapacak olan ilk hava savunma kontrol komuta sistemini, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2022, 18:20
Göreve başladı: Kuş bile uçurtmayacak

Edinilen bilgiler doğrultusunda, ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2017 yılında imzalanan Parçacıklı Mühimmat Tedariki ve Hava Savunma Sistemi Modernizasyonu Projesi çerçevesinde THKK için geliştirilen BKKHM'nin (Batarya Kontrol Komuta Harekat Merkezleri) kabul test çalışmaları, ana jet üs komutanlıklarında yapıldı.

BKKHM, kritik unsur ve sabit tesislerin hava savunma komuta kontrol çalışmalarını yapmak üzere geliştirilen, NATO standartlarına tam uyumlu görev icra eden, ASELSAN’ın THKK'ya teslim ettiği ilk hava savunma kontrol komuta sistemi olma özelliği de taşıyor.

ASELSAN, dört ayrı jet üssündeki uçaksavar harekat merkezlerine BKKHM test ve kurulum çalışmalarının akabinde teslimatları tamamladı. BKKHM teslimatları ile THKK envanterinde yer alan KMS (Kaideye Monteli Stinger) Zıpkın Silah Sistemleri'nin modifikasyon çalışmalarına da başlandı. BKKHM, HİSAR-O hava savunma sistemi ile de entegre bir şekilde çalışabilecek altyapıya sahip durumda.

Otonom çalışabilecek

BKKHM; hava üslerindeki hava savunma kontrol komuta gereksinimini karşılayan, KMS zıpkın silah sistemleri ve ateş idare cihazı takımlarını tek bir yerden idare ve sevk edebilen, taktik veri bağı ile üst komuta kontrol unsurları üzerinden veri transferi yapabilen hava savunma kontrol komuta unsuru olarak görev icra ediyor. Bahse konu merkezler sayesinde THKK için geliştirilmiş olan silah tahsis ve tehdit değerlendirme sistemi, otomatik teşhis sistemi, etkin radar silah konumlama planlama sistemi gibi özgün karar destek sistemleri sayesinde karar destek ve durumsal farkındalık işlevlerini etkin bir şekilde yerine getiriyor olacak. 

BKKHM, üst komuta kontrol unsuruyla iletişimi olmadığı durumda, otonom bir şekilde çalışarak kendisine bağlı olan silah sistemlerinin hava savunma operasyonunu idare ve sevk edebilecek.

Batarya Komuta Kontrol Harekat Merkezlerinin kabulüyle birlikte THKK envanterine ASELSAN’a ait olan ilk hava savunma kontrol komuta sisteminin girişi de yapıldı.

Yorumlar (0)