Google’dan Oktoberfest jesti

Google, her yıl Eylülün son haftası başlatılan Oktoberfest’i Almanya'nın geleneksel aparatifi olan pretzelin doodle'ı ile kutladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.09.2019, 17:54 22.09.2019, 18:04
Google’dan Oktoberfest jesti

Almanya’nın geleneksel etkinliği olan Oktoberfest geçtiğimiz Cumartesi günü başladı. Bavyera festivali olarak da adlandırılan Oktoberfest, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih şehrinde, her yılın Eylül ayının son haftasından Ekim ayının ilk haftasına kadar süren 16 günlük bir festival. Günlük ortalama 6 milyon kişinin katıldığı festivalde milyonlarca litre Oktoberfest birası ve birayla aperatif olarak tüketilen yöresel lezzet pretzel, “Brotfrauen” olarak adlandırılan Almanya’nın geleneksel kıyafetlerini giymiş kadınlar tarafından servis ediliyor.

Google, logosunu Almanya’daki kulanıcılarına Oktoberfest jesti olarak pretzel şeklinde yaptı. Arama motoru Google’ın doodle olarak adlandırdığı tasarımları, bölgelere göre düzenleyerek içerik görselleriyle ünlü sanatçıları, kâşifleri, bilim insanları ve önemli olayları kullanıcılarına sunuyor. Google, Almanya’da kullanıcılarına Oktoberfest’in en önemli figürlerinden olan pretzeli doodle olarak sundu. Google aynı zamanda, ABD’de bulunan bir pretzel fırınında yaptırdığı Google yazılı pretzel doodle’ı ile 15 saniyelik bir video sunumu jestinde de bulundu.

Pretzel un, su, tuz, maya ve şekerle yapılan yöresel yiyecek, lezzet ve görüntü olarak Türk simidini andırıyor ve sadece biraz daha krakerimsi ve tatlı.

Kesin olmamakla beraber, pretzelin kökeninin yedinci yüzyıl olduğu tahmin ediliyor. Pretzel, o yüzyılın katı olan kilise kurallarının bir sonucu olarak görülüyor. Yumurta ve domuz yağı yemenin yasak olduğu dönemde; içeriği un, su, tuz, maya ve şeker olan zaruri bir yiyecek olan pretzelin ortaya çıkarıldığı düşünülüyor.

Başka bir kaynağa göre de, pretzel Latincede küçük kollar anlamına gelen “bracellae” kelimesinden türemiş. Dua eden insanların kollarını andırdığı için bu ismi aldığı rivayet ediliyor.

Yorumlar (0)