Facebook’a kişisel veri ihlaliyle ilgili dava açıldı

Gazeteci Peter Juker, bir uygulamanın kişisel verileri kullanıcıların izni olmaksızın ad, cinsiyet, konum, beğenilen sayfalar gibi bilgileri topladığına ilişkin Facebook’a dava açtı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.02.2021, 11:45
Facebook’a kişisel veri ihlaliyle ilgili dava açıldı

Son zamanlarda WhatsApp’ın yeni gizlilik kuralları sebebiyle oldukça tepki alan Facebook, şimdi ise yeni bir davayla karşı karşıya.

Bir milyonun üzerinde kullanıcının kişisel verilerini korumadığı sebebiyle İngiltere’de Facebook’a ilişkin dava açıldı.

Londra’da görülen davada, Facebook’un 2013’ün Kasım ayından 2015 yılının Mayıs ayına kadar kullanıcıların bilgilerine onayları ve izinleri olmaksızın üçüncü taraf bir uygulamanın erişmesine izin verdiği iddialarına yer verildi.

This is Your Digital Life isimli uygulamanın cinsiyet, ad, konum, beğenilen sayfalar ve fotoğraflara ilişkin bütün bilgileri topladığı kaydedildi.

Gazeteci Peter Juker, açmış olduğu davayı, hem kendisi hem de Galler ve İngiltere’de yaşayan yaklaşık olarak 1 milyon kullanıcı için açtığını kaydetti.

“Facebook kendisine olan güveni kötüye kullandı”

Jukes, uygulama erişimine verilmiş olan iznin firmalarca kötüye kullanıldığını ifade ederek, “Facebook, kullanıcılara ilişkin özel verileri, bilgileri ve rızalara bilgileri olmaksızın üçüncü taraf bir uygulamaya açıp kendisine olan güveni kötü yönde kullandı.” şeklinde konuştu.

Facebook tarafından 2019 yılında İngiltere’de kişisel verilerin siyasi kampanyalarda kötüye kullanılması soruşturması sonrası 4,8 milyon TL (500 bin sterlin) cezanın ödenmesi kabul edilmişti.

Yorumlar (0)