Astronot yerine ne olsun? Bahçeli'den öneri...

Türkiye'nin Millî Uzay Programı'nın hayata geçirilmesiyle birlikte uzaya göndereceği kişilere ne isim vereceği tartışılmaya başlandı. MHP lideri Devlet Bahçeli'den isim önerisi geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.02.2021, 11:48 10.02.2021, 12:39
Astronot yerine ne olsun? Bahçeli'den öneri...

Millî Uzay Programı'nın başlamasıyla birlikte, ABD'nin uzaya gönderdiği kişilere "astronot", Rusya'nın "kozmonot", Çin'in "taykonot" gibi farklı isimler vermesinden hareketle, Türkiye'nin uzaya göndereceği bilim insanlarına ne isim vereceğine dair tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Sosyal medyada dün saatlerce isim önerileri getirildi. İşte o önerilerden bazıları...

Türkonot, Gökmen, Göktürk, Türkmen, Gökalp, Alponot (Alp), Göktuğ, Osmonot (Osmanlı), Evrenot, Alkunot (Ali Kuşçu), Uzonot, Arşonot, Evrentürk, Fezabilir, Fezazen, Yüksel, Evrenzen, Antronot (Anatolia, Anadolu), Kainot, Heysemonot (İbn Heysem), Gökbay, Tulpar, Evrençeri, Kökbay, Tuğberk (Göklerin hakimi), Gökbeyi, Harezmi, Şiranot, Asraytürk, Fezanot.

"Türkonot" en çok üzerinde konuşulan isim olurken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bir isim önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı çağrı yapmıştı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Millî Uzay Programı için yapılan tanıtım programında "kozmonot ve astronot" kavramları yerine Türkçe bir ifade bulunması için çağrı yapmıştı.

Milliyetçi Hareket Partisi'nden alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısına aslında ilk cevap Devlet Bahçeli'den geldi.

MHP lideri Bahçeli, "astronot" yerine Türkçe karşılık olarak "Cacabey" kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Cacabey, Selçuklular döneminde yaşamış, Kırşehir'de astronomi çalışmalarının yapıldığı ve yıldızların incelendiği bir rasathane kurmuş, burada bilimsel alanlarda eğitimler vermişti.

Yorumlar (1)
N. Kolay 3 yıl önce
Pamukkale Üniversitesi'nin sözlüğünde ise uzay ve evren anlamlarındaki uçurdan gelen uçurcu sözcüğü astronot ve kozmonot karşılığı olarak yer almaktadır.