Facebook'tan Türkiye'ye temsilci resti: 'Baskı olursa...'

Kasım ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda yapılan toplantıya katılan Facebook yetkilileri, milletvekillerinin sorularına verdikleri yazılı cevapta, “Baskı olması halinde temsilciyi geri çekebileceklerini” ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.01.2022, 16:26
Facebook'tan Türkiye'ye temsilci resti: 'Baskı olursa...'

Facebook (Meta), Kasım ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda hükümet yetkilileriyle yapılan toplantıya katıldı. Meta platformlarının ülkedeki yatırımları, içerik politikalarına ilişkin milletvekillerine bilgi verildi. Şirket yetkilileri, milletvekillerinin bazı sorularına rapor şeklinde yazılı cevap vereceklerini aktarmıştı. Facebook yetkililerinin hazırladığı rapor tamamlandı ve TBMM’ye ulaştı.

“Facebook politikaları, tüm kullanıcılara eşit”

Facebook ve Instagram’da içerik kaldırma istekleri alındığında insan hakları göz önünde bulundurularak içerik kaldırımı yapıldığı aktarılırken, Facebook’un söz konusu politikalarının herkese eşit olduğu belirtildi.

Temsilciler, Instagram ya da Facebook’ta yerel mevzuatın ihlaline ilişkin bir bildirim yapılmasının ardından işletilen sürece yönelik bilgi verdi. Temsilciler, bir bildirim alındığı zaman önce Instagram Topluluk Kuralları ya da Facebook Topluluk Standartlarına göre araştırma yaptıklarını, ihlalin tespiti halinde içeriğin kaldırıldığını aktardı. Temsilciler; adres bilgileri, finansal bilgiler ve tıbbi bilgiler de olmak üzere finansal ya da fiziksel zarara sebep olabilecek kişisel verileri, yasa dışı yollardan toplanan gizli bilgilerin bulunduğu içeriklerin kaldırıldığını duyurdu. Kamuya mâl olmuş kullanıcılar ve özel kullanıcılar arasında ayrım yapıldığını da belirten temsilciler, tanınmış kullanıcılara yönelik ciddi saldırıları ve tanınmış kullanıcının doğrudan paylaşımda ya da yorumda etiketlendiği saldırıları kaldırdıklarını iletti. Temsilciler; gazeteciler, hükümet yetkilileri, insan hakları savunucuları gibi kötü niyetli bilgisayar korsanlarınca hedef alınma ihtimali daha yüksek olan kişi gruplarına da güvenlik sistemi aracılığı ile koruma hususunda yardımcı olduklarını belirtti.

"Baskı olması halinde temsilciyi geri çekeriz"

Türkiye’de yürürlüğe giren sosyal medya yasasından sonra yabancı sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu hale gelmişti. Instagram ve Facebook, bu yasaya uyum konusunda Türkiye’de tüzel kişilik atayarak bir temsilci belirledi. TBMM’ye, Facebook tarafından gönderilen raporda, temsilci kararının Facebook’un Topluluk Standartlarını veya hükümet isteklerinin değerlendirilmesine ilişkin küresel görüşünü değiştirmediğini belirtti, baskıyla karşılaşılması durumunda temsilcinin geri çekileceği ifade edildi.

Konuya ilişkin, “İçerik kaldırma politikalarına ilişkin baskıyla karşılaşmamız durumunda temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak verdiğimiz taahhütler ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de başta olmak üzere politikalarımıza uygun bir şekilde hükümet taleplerini araştırmayı ve değerlendirmeyi sürdüreceğiz. Kısıtladığımız içeriğe ilişkin ayrıntıları mevcut şeffaflık süreçlerimiz kapsamında raporlayacağız. Türkiye'de ifade özgürlüğü, insan haklarını ve Türk toplumuna korumaya ilişkin bağlılığımızı devam ettiriyoruz” açıklaması yapıldı.

Yorumlar (0)