Ateş Filo için özel tasarlanan HÜRKUŞ’lar ilk defa görüntülendi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin tasarladığı HÜRKUŞ’un HYEU modeli, Ateş Filo’ya teslim için gün sayıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.01.2022, 17:27 29.01.2022, 17:32
Ateş Filo için özel tasarlanan HÜRKUŞ’lar ilk defa görüntülendi

Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda bulunan 135’nci Filo yani Ateş Filo’da konuşlanması planlanan HÜRKUŞ’lar Filo’nun istekleri çerçevesinde tasarlandı.

“Düşük maliyetle önemli avantaj sağlayacak”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin tasarladığı, milli ve yerli imkanlar ile üretilen HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağının, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın eğitim çalışmalarında kullanılması bekleniyor. HÜRKUŞ HYEU ile İleri Muharebe Kontrolörü, İleri Hava Kontrolörü ve Müşterek Ateş Destek Timi eğitimleri verilecek. HÜRKUŞ HYEU’nun, düşük maliyet ve gelişmiş aviyonik sistemleri ile ciddi avantajlar sağlayacağı belirtiliyor. HÜRKUŞ’un gelişmiş özelliklerine ilave olarak HÜRKUŞ HYEU ile Elektro-Optik / Infrared (EO/IR) kamera, lazer güdümlü ve güdümsüz eğitimlerin haricinde oto pilot entegrasyonları da aşama aşama gerçekleştirilebilecek. Anadolu Ankası-21 Tatbikatı'nda ilk başta görücüye çıkarılan HÜRKUŞ HYEU, akrobatik hareketleri ile tam not almıştı.

“Maceramız 2006’da başladı”

HÜRKUŞ’un ilk projesinin yapılmasından bu yana bütün süreçte yer aldığını söyleyen Türk Havacılık Uzay Sanayii Ürün Direktörü Nezaket Güneri Orbay, şunları söyledi:

”HÜRKUŞ’un macerası 2006’da başladı. Aslında HÜRKUŞ bir uçak ailesi. HÜRKUŞ A projemiz ile bu süreç başladı. 2006’da sıfırdan, yapısını, aerodinamiğini, sistemlerini, her şeyini bizzat tasarladığımız bir proje şeklinde yürürlüğe girdi. HÜRKUŞ Anın özelliği analog kokpitinin bulunması ve Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi EASA’dan ‘Tip Sertifikası’ almış olması. Bu büyük bir değer. HÜRKUŞ B projesine 2013’te başladık. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile yaptığımız anlaşma ile birlikte başlamış olduk. HÜRKUŞ B’nin farklarından biri aviyonik sistemleri olması. Glass Kokpit olarak bir kokpitimiz var. Tamamen yazılıma odaklı, Aselsan ile aviyonik mimarisini oluşturduğumuz bir uçağımız mevcut. Toplamda burada 6 adet MFT denilen akıllı ekranlarımız var ve uçakla ilgili tüm bilgileri bu ekranlardan pilotlarımıza sağlamaktayız. Aviyonik mimarinin kalbinde de 2 adet merkezi komuta bilgisayarımız mevcut" açıklamasını yaptı.

“İlk ihracat Nijer’e…”

Nijer’le HÜRKUŞ ihracatı konusunda sözleşmesi yapılan ve Konya’daki 135’inci Ateş Filo’ya teslim edilecek HYEU modeli ile ilgili detayları aktaran Orbay, “HÜRKUŞ’un diğer üyesi de Hava Yer Entegrasyon Uçağı olarak değerlendirdiğimiz görev eğitimi uçağı. Görev eğitimi uçağımızın 2 yıl önce startını vermiştik. Anadolu Ankası’nda 2021’in Haziran ayında boy gösterdik, tatbikata katılım gösterdik. Söz konusu tatbikatın bir uzantısı olarak İDEF’te de ihracat ile ilgili faaliyetlerimiz oldu ve Nijer’e ilk ihracatımızı da yaptık. HYEU uçağımızın hedefi, yer ve hava birliklerinin koordinasyonunun sağlanmasıdır. Esasında bu uçağımızın hedef kitlesi; Konya’daki 135. filo. Burada görev almak amacıyla uçağımızda gerekli değişimleri gerçekleştirerek modifiye ettik. Nijer ile ağustos ayında bir temasımız olmuştu. Bunun sonucunda yaptığımız görüşmelerde Ekim ayı içinde 2 uçaklık bir Nijer sözleşmesini imzaladık. Şu an hem HYEU hem de Nijer uçakları için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu uçaklarımız, Konya’ya teslim etmeyi hedeflediğimiz 4-6 kuyruk numaralı uçaklarımız. Bu uçaklar şu an hazır. Uçakların bakımı ve pilot eğitimlerinin başlamasını bekliyoruz, ardında da envantere girişleri yapılacak" açıklamasını yaptı.

“İstenilen değişiklik yapılabilir”

HÜRKUŞ’u diğer muadillerinden farkına vurgu yapan Orbay, "Oldukça güçlü bir motorumuz var. 1600 beygirlik bir motor ve Turboprop sınıfında bir uçağımız var. Aviyonik mimarisi oldukça özel ve 1 milyon satırı aşkın kod kullanıldı. İstediğimiz gibi bunu modifiye edebiliyoruz. Muadillerinin tamamının EASA’dan sertifikası bulunmuyor, bu da pozitif bir özelliğimiz. Bu tarz uçaklarda her türlü teknoloji ürününü kullanıyoruz. Fırlatma sandalyesi gibi. Anormal bir durumda uçak pilotlarının kendini kurtarabileceği fırlatma sandalyeleri mevcut. Tamamen bizim tarafından tasarlandığı için HÜRKUŞ’ta yapılacak olan her şeyi yapma kabiliyetine sahibiz. Ardından potansiyel kullanıcılarımızın istekleri çerçevesinde her türlü değişiklikleri yapabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)