Dünyanın en hızlı treni için uzmanlar uyardı: Tehlike büyük!

Çin'de faaliyete geçecek olan ve saatlik olarak 600 km hıza çıkabilen dünyanın en hızlı treni için uzmanlar tarafından elektromanyetik radyasyon uyarısı şimdiden tartışmaların odak noktası haline geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.08.2020, 01:32
Dünyanın en hızlı treni için uzmanlar uyardı: Tehlike büyük!

Normal trenlere göre çok daha yüksek hızlarda seyahat etmeyi kolaylaştıran hızlı trenler, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte uçak hızlarına kadar çıkabiliyor.

Eski demiryolu hatlarında dahi saatlik 200 km hıza kadar çıkabilen hızlı trenler, gelişmiş teknolojilere sahip raylar üzerinde ise 400 km hıza kadar çıkabiliyor.

Çin'deki hızlı tren ise biraz farklı. 600 kilometrelik muhteşem hızlara ulaşabilen yeni bir maglev tren üzerinde çalışılıyor.

Dünyanın en hızlı treni olacak olan yeni maglev treninin ilk testleri için Çin'in Ulaştırma Bakanlığı'ndan da gerekli izinler alındı.

Gücünü elektromanyetik kuvvetten alıyor

Maglev trenlerde, normal trenlerdeki gibi tekerlekler olmuyor. Rayların üzerine oturtulan bu trenler elektro mıknatısların yardımı ile ileriye doğru itiliyor. Bu da tekerleklerin sebep olduğu sürtünmeleri en aza indirip trenin çok yüksek hızlara çıkmasını sağlıyor.

Radyasyon endişe verici

Çin'de yeni maglev treninin testlerine başlanmasının ardından birtakım yüksek radyasyon iddiaları da gündemi meşgul etti. Elektromanyetik radyasyon alanında pek çok uzman, yeni trenlerin insan vücudunun üzerinde uzun vadede büyük radyasyona bağlı zararlı etkileri olabileceğinden endişe ediyorlar.

Yeni trenle birlikte saatlik 600 km hızlara ulaşılabilecek ve daha fazla elektromanyetik kuvvete ihtiyaç duyulacak. Bu da trenle yolculuk yapacak yüzlerce insan için risk anlamına geliyor.

Yorumlar (0)