Dünyamızdan daha büyük dev Güneş lekesi görüntülendi!

NASA tarafından Soho 25 uydusuyla Güneş yüzeyinde dev bir güneş lekesi görüntülendi. Güneş lekesinin Dünya'nın iletişim ve GPS ağlarını olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.11.2020, 10:10
Dünyamızdan daha büyük dev Güneş lekesi görüntülendi!

Bilim insanları tarafından on yıllardır ısı ve enerji kaynağımız Güneş yakın bir şekilde izleniyor ve yeni bulgularla bu kaynağın çözülemeyen, Dünya'ya ve güneş sistemine tüm etkileri tespit edilmeye çalışılıyor.

Bu araştırmaların konularından bir tanesi de Güneş'te gerçekleşen patlamalar ve bunların sebepleri...

Güneş patlamaları, Güneş'te maydana gelen şiddetli patlamalara verilen isim. Milyarlarca megaton gücüne sahip bu patlamalar, genellikle 1 milkon km/saat hızında hareket ediyor.

Bu patlamalar sonucunda dev bir enerji açığa çıkıyor ve dünyamızın atmosferine küçük dalga boyutlu radyasyon parçaları ulaşıyor. Sonucunda ise görebildiğimiz en belirgin etkisi GPS ve iletişim ağları gibi temel konularda olumsuz etkilenmeler oluyor.

Dev bir Güneş lekesi görüntülendi

Amerika Birleşik Devletleri Uzay ve Havacılık Ajansı tarafından Soho 25 uydusuyla Güneş'in yüzeyinde bulunan dev güneş lekesi tespit edildi.

Güneş'in fotosfer katmanında görece soğuk manyetik anomalilerin güneş lekesinden dolayı oluştuğu kaydedildi.

Bununla birlikte görülen görece soğukluğun sebebinin manyetik alanın, fotosferdeki ışınım miktarını azaltmasından dolayı olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)