Dünyadan uzaya heyecan veren gelişme! Bilim insanları biyohibrit balık üretti

Dünyaya ve canlılara yapılan müdahaleler bilimi daha iyi anladıkça her geçen gün artıyor. Bu müdahalelerin bir kısmı zarar verici olsa da insanlığa ev canlılara yararlı çalışmalar da sürdürülmeye devam ediyor. İngiltere ve Amerika’daki üniversitelerde gerçekleştirilen bir çalışmada insan kalp hücreleri ile yarı mekanik yarı biyolojik hibrit bir balık geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.02.2022, 16:33 21.02.2022, 17:13
Dünyadan uzaya heyecan veren gelişme! Bilim insanları biyohibrit balık üretti

İnsanoğlu doğaya en çok müdahale eden canlıların başında yer alıyor. Yıllar içerisinde insanlar ateşi icat edip büyük şehirler kurarak ilk önce kendi yaşamını şekillendirmiş daha sonra biyoloji ve tıp biliminin de katkılarıyla beraber diğer canlıların genetiği ile de oynama başlamıştır. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberde de klonloma teknikleri ile nesli tükenmekte olan hayvanlar geri getirilebilip getirilemeyeceğini ve genetiği değiştirilmiş canlıların gelecekte nasıl bir yer edineceğini sizlerle paylaşmıştık. Son olarak İngiltere’de gerçekleştirilen bir çalışmada da insan kalp hücreleri ile tasarlanan ve vücudunun bir kısmı yapay bir kısmı biyolojik olan hibrit bir balık üretildi.

500 adet hibrit balık üretildi

İngiltere ve Amerikada’ki üniversitelerin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir çalışmada insan kalbinin nasıl çalıştığına dair gizemleri gün yüzüne çıkarabilmek için ilginç bir araştırma gerçekleştirildi. Bilim insanları insanlarda bulunan kalp hücrelerinden yararlanarak 500 adet hibrit balık ürettiler. Çalışmada elde edilen balıklar tamamen otonom şekilde çalışan ilk biyomelez balık olma özelliğini taşıyor. Bu çalışmada araştırmacılar kalp hücrelerinin nasıl çalıştığına dair bilgiler edinip kalp ritim bozukluklarının nedenlerinin inceleneceği ve daha gelişmiş yapay kas pompalarının tasarlanacağı bir platform oluşturacaklar.

Çevresindeki uyaranlara karşı tepki veriyor

Yeni oluşturulan balıkların büyük bir bölümü yapay maddeler ile üretildi. Ancak balıkların kuyruk bölümleri tasarlanırken insan kalp hücrelerinden yararlanıldı. İnsan kalp hücreleri tıpkı kalbin normal olarak yaptığı gibi sürekli olarak kasılma ve gerilmeler gerçekleştirir. Böylelikle balıkların yüzgeç kısımları sürekli olarak kasılıp gerilerek balıkların hareket etmesini sağlar. Şimdilik balıkların hareketlerine tam olarak müdahale edilemiyor. Bu nedenle balıklar spontane olarak hareket ediyorlar. Ancak bu durumda bile balıkların oldukça iyi bir performans sergilediği görüldü. Hibrit balıkların gerçek bir balık olan zebra balığına göre çevresindeki uyaranlara daha iyi tepki verdiği anlaşıldı. Araştırmanın yazarlarından biri olan Yong Lee bu tür hibrit balıklar geliştirerek akvaryumda sergilemek istediğini açıkladı.

Daha önce de benzer çalışmalar gerçekleştirildi

Araştırmayı yürüten ana ekibin başındaki isim insan kalbinin genel olarak nasıl çalıştığını görmenin yanı sıra farklı hücreleri birbirine nasıl bağlayabileceklerini ve bu hücrelerin birbirleriyle işlevsel olarak nasıl çalıştığını anlamak istediklerini açıkladı. Ekip daha önce de benzer çalışmalar gerçekleştirmiş. Örneğin 2012 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada yapay denizanası ve yine 2016’da gerçekleştirilen başka bir çalışmada ise yapay bir vatoz üretilmiş. Ancak ekip bu çalışmalarda insan kalp hücrelerinden yararlanmadı. Bunun yerine farelerden alınan kalp hücreleri ile çalışmalar gerçekleştirildi.

Hibrit canlılar uzaya gönderilebilir

Araştırma ile gerçekleştirilmek istenen hedef sadece kalbin nasıl çalıştığına ilişkin bilgi edinmek değil. Yeni üretilen bu hibrit canlılar yakın bir gelecekte uzaya da gönderilebilir. Uzaydaki düşük yer çekimi seviyeleri dünya üzerinde evrilmiş olan insanların yaşaması için uygun değil. Örneğin herhangi bir gezegende koloni kurulmak istenirse o gezegende su ve oksijen bulunsa dahi karşılaşılacak en büyük engellerden biri de farklı yer çekimi seviyeleri. İnsan vücudu yeryüzündeki yer çekim kuvvetine uyumlu olarak geliştiği için farklı yer çekimlerinde uzun süre kalındığında vücut fonksiyonları bozuluyor ve daha önce tahmin bile edilemeyen sorunlar ortaya çıkabiliyor. Benzer şekilde diğer canlıları da uzaya gönderip farklı yerçekiminin vücut sistemlerini nasıl etkilediğine dair araştırmalar yapılamıyor zira böylesi bir çalışma hem etik değil hem de birçok engeli barındırıyor. Ancak yapay olarak üretilecek hibrit canlılarla benzeri bir çalışmayı gerçekleştirmek çok daha kolay olabilir. Bu tür canlılardan hem istenildiği kadar üretilebiliyor hem de çevresindeki uyaranlara karşı tepki verip biyolojik anlamda canlı olarak nitelendirilse de herhangi bir etik engele takılmıyor. İnsanlığın geleceğini şekillendirecek uzay çalışmaları ve kolonizasyonlarla ilgili en önemli çalışmalar uzaya gönderilecek hibrit canlıların incelenmesi ile gerçekleştirilebilir.

Çalışma bir basamak görevi görebilir

Bütün bu uzun vadeleri hedeflerin yanı sıra araştırma günümüz dünyası için de oldukça faydalı olabilir. Çalışmadan elde edilen bilgilerle kalp pilleri ve yapay kalplerin geliştirilmesi konusundaki altyapı iyileştirilebilir. Örneğin insan kalp pilleri vücut ile orantılı olarak büyümüyor. Küçük yaşta takılan bir kalp pili kişi büyüdükçe yapay olarak üretildiği için aynı boyutta kalıyor. Ancak biyolojik olarak üretilebilecek bir kalp pili hastaya takıldıktan sonra da büyüme sürecine uyup hastayla birlikte gelişebilir. Ancak şimdilik bu durum pek mümkün değil zira hibrit balıkların hareket sürecine müdahale edilemiyor. Yine de böylesi bir çalışma hedeflere ulaşmadaki bir basamak görevi görebilir.

Yorumlar (0)