Dünyada yalnız 4 tane, 5’incisi Türkiye’de: Alparslan geliyor

Türkiye’nin sondaj gemisi koleksiyonuna kattığı Alparslan’ın kullanımı için geri sayım başladı. Güney Kore’den yola çıkan, şu anda Afrika’nın batı açıklarında seyreden ve 19 Mayıs günü Türkiye’de olması planlanan gemi, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı hediyesi olarak Türk kara sularına giriş yapacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2022, 12:47 07.05.2022, 15:54
Dünyada yalnız 4 tane, 5’incisi Türkiye’de: Alparslan geliyor

Türkiye, sondaj gemileri koleksiyonuna yeni bir aracı katmaya hazırlanıyor. “Alparslan” ismi verilen sondaj gemisi, Karadeniz’deki 540 milyar metreküp doğal gazın keşfi çalışmaları için Güney Kore’den yola çıktı. Şu anda Afrika’nın batı açıklarında seyreden geminin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yıl dönümünde Türk kara sularına giriş yapması bekleniyor. 

Fatih, Kanuni ve Yavuz’dan sonra Alparslan

Türk kara sularında halihazırda faaliyet gösteren Fatih, Kanuni ve Yavuz’un yanına eklenecek olan Alparslan 7 Mart günü Güney Kore’den yola çıktı. Belirtilen rotasında aksaklık ya da değişiklik olmaması halinde geminin 19 Mayıs günü 10.00’da Mersin Taşucu Limanı’na ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin denizlerdeki gücüne güç katacak olan sondaj gemisinin ilk görev yeri Karadeniz olacak. 



Alparslan, Karadeniz’deki çalışmaları hızlandıracak

Karadeniz’deki arama ve sondaj faaliyetleri hız kesmeden devam ederken Fatih, Karadeniz Gökçe-1 sondaj kuyusunda; Kanuni Türkali-4 sondaj kuyusunda ve Yavuz da Kuyubaşı vanası bölgesinde; Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi Karadeniz genelinde çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalara destek verecek olan Alparslan ile çalışmalar daha da hız kazanırken Oruç Reis sismik araştırma gemisinin de şu anda İstanbul’da bakımda olduğu ifade ediliyor.  

Alparslan’ı bu kadar önemli kılan özellikleri neler?

Alparslan sondaj gemisinde MPD (Basınç Kontrollü Sondaj) sistemi kullanılıyor. İleri teknoloji ile donatılan gemide bu isim kesinlik kazanmamışken sektöre yakın kaynaklar ismin Alparslan olacağı konusunda fikir birliğine varmış durumda. Sondaj gemisi filosuna katılacak olan 4’üncü geminin yola çıkışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez duyurdu. Türkiye’nin dört gözle beklediği gemi ile aynı sınıfta dünyada yalnızca 4 gemi daha bulunuyor. Bu kapsamda Alparslan’ın hem Türkiye hem de dünya için bir ayrıcalık olduğu söylenebilir.

238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği, 104 metre kule yüksekliği ve 68 bin grostonluk ağırlığı ile gemi 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj faaliyeti yürütebilecek. 3600 metre derinliğe kadar operasyon gerçekleştirebilecek olan gemide 200 kişilik mürettebat kapasitesi bulunuyor. 7’nci nesil teknoloji ile donatılan Alparslan’da aktif konumlandırma sistemi sayesinde işleyiş daha kolay olacak. 2 adet güvenli 7 ram BOP sistemli ve çift kuleli olan geminin her iki kulesinde de CMC (Dalga Sönümleme Amaçlı Sistem) konuşlandırılmış durumda.

Yorumlar (0)