Denizleri gözlemleyebilmek için yumuşak robot balık geliştirildi

Çin'in Zhejiang Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, okyanusu daha iyi bir şekilde gözlemleyebilmek için yumuşak bir robot balık geliştirdiklerini açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.06.2021, 15:40 12.06.2021, 17:48
Denizleri gözlemleyebilmek için yumuşak robot balık geliştirildi

Çin'in doğusunda bulunan Zhejiang Üniversitesi'ndeki bilim insanları, okyanusun derinliklerini daha iyi incelemek için yumuşak bir robot balık geliştirdi. 

“Salyangoz balığından ilhamla geliştirildi”

Deniz seviyesinin 10 bin 900 metre derinliğine uzanan Robot balık, Mariana Çukuru'nda yüzgeçlerini çırparak bilim alemine ışık tutuyor. 22 santimetre uzunluğunda, bir A4 kağıdı boyutuna sahip olan biyonik akıllı balık, 28 santimetrelik kanat genişliğine sahip durumda.

Robot balığa ilişkin açıklama yapan Zhejiang Üniversitesi'nde Profesör Li Tiefeng "Okyanusun derinindeki çukurda yaşayan salyangoz balığından ilham alınarak modellemesi yapıldı. Ayrıca çukurun hidrostatik yüksek basıncına dayanabiliyor. Okyanus canlılarından ilham alarak, okyanusu ve okyanus ortamını daha iyi bir şekilde gözlemleyebilmek için bu robotu tasarlayabildik.” ifadelerini kullandı. 

Okyanusun bilinmeyen ve görülmeyen derinliklerini keşfetmemiz durumunda bize ilham veren bu balık, okyanus teknolojisini geliştirmemize yardım ediyor.” sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)