Van Gölü’nde sular çekildi, binlerce yıllık yapılar ortaya çıktı 

Van Gölü’nün su seviyesi azaldı, gölün dibindeki binlerce senelik mikrobiyalitler (mercanlar) kıyıya yakın yerlerde gün yüzüne çıktı. Bu mikrobiyalitler yalnızda tatlı sularda görülmesiyle dikkat çekiyor. 

YAŞAM 11.06.2021, 17:03 12.06.2021, 17:46
Van Gölü’nde sular çekildi, binlerce yıllık yapılar ortaya çıktı 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, haber ajanslarına, Van Gölü’nde ortaya çıkan mikrobiyalitleri değerlendirdi. 



“Dünyanın en ilginç ekosistemi”



Akkuş: “Van Gölü, dünyanın en ilginç ekosistemine sahip. Burada gölün derinliklerinde tatlı sularda oluşan mikrobiyalitler meydana geliyor. Gölün suyu çekilince de bunlar ortaya çıkıyor. Sodalı olan Van Gölü, binlerce yıllık büyük mikrobiyalitlere sahip. Dünyanın farklı yerlerinde de bu mercanlardan bulunuyor. Fakat dünya genelindeki mercanların boyu 5 ile 10 metre arasında değişiyor. Öte yandan Van Gölü’ndeki mercanlar 30 ile 40 metre arasında uzuyor. Dünyanın en gizemli yapıları, suyun çekilmesi ile bu şekilde gün yüzüne çıkıyor. Yapıları yakından görüp incelemek isteyenler için büyük fırsat.”



“Mikrobiyalitler binlerce yılda oluşuyor” 



“Şu anda Van Gölü’nde ortaya çıkan mikrobiyalitler, dünyanın pek çok yerinde küçük boylu olmasına karşın binlerce yıldır yaşıyor. Bu mercanların sırları ise hala çözülebilmiş değil. Yüzlerce sene önce Erek Dağı civarında yetişen ağaçları öğrenmek istediğimizde Van Gölü tabanına ve mercanlara bakmak gerekiyor. Bu yapılar, bölgenin tarihinin şahidi.” 

Yorumlar (0)