Çin’de intiharlar yapay zekâyla önleniyor

Twitter’ın Çinli versiyonu olan Weibo’da intihar mesajı atanlar metin analitiği yöntemleriyle teşhis ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.11.2019, 15:39 09.11.2019, 16:15
Çin’de intiharlar yapay zekâyla önleniyor

Li Fan adlı 21 yaşındaki bir öğrenci, sevgililer gününden bir gün sonra Çin’in Twitter tipi sosyal medya platformu Weibo’ya kısa bir mesaj yazdıktan sonra intihar etmişti.

Mesajında “Devam edemeyeceğim, vazgeçiyorum” yazdı ve kısa süre sonra bilincini kaybetti.

Yazılım intihar mesajını teşhis etti

Genç adamın ailesiyle arası açıktı, borç içindeydi ve şiddetli depresyon yaşıyordu. Nanjing’deki üniversitesinden yaklaşık 8000 kilometre uzakta olan Amsterdam’daki bir bilgisayarda çalışan program, genç adamın intihar mesajını teşhis etmişti.

Program genç adamın attığı mesajı işaretledi ve Çin’in farklı bölgelerinden gönüllülere harekete geçmek üzere çağrı gönderdi.

Gönüllüler, durum hakkındaki endişelerini Li Fan’ın adresine yakın olan polis birimlerine bildirdi ve nihayetinde de genç adamın hayatını kurtardılar.

Sıradışı gibi görünen bu olay aslında “Tree Hole (ağaç kavuğu) Kurtarma Timinin” birçok başarısından sadece bir tanesi.

18 ayda 700 kişinin hayatı kurtarıldı


Tree Hole Rescue inisiyatifinin kurucusu Huang Zhisheng

Tree Hole Kurtarma inisiyatifinin kurucusu olan Huang Zhisheng aynı zamanda Vrije Universiteit Amsterdam adlı üniversitede Kıdemli Yapay Zekâ Araştırmacısı olarak çalışıyor. Zhisheng, programının son 18 ayda 600 kişi tarafından kullanıldığını ve yaklaşık 700 kişinin hayatının kurtarıldığını bildirdi.

Yapay zekâ programını kullanarak yaptığı ilk kurtartma operasyonunun tarihini 29 Nisan 2018 olarak açıklayan Zhisheng, “Haftada 10 insanın hayatını kurtarıyoruz.” dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?


Metin madenciliği ve analitiğinin genel algoritmasının akış şeması

Java tabanlı yazılım dili ile yazılmış olan program Çin’in Twitter tipi sosyal medya platform Weibo’da, “tree hole-(ağaç kavuğu)” ismini koydukları mesaj türündeki mesajları teşhis ediyor. Kurtarılmaya bekleyen bir canlının düştüğü bir çukuru ya da aynı şekilde ağaç kavuğuna sıkışıp kurtarılmayı bekleyen bir hayvanın içinde bulunduğu durum gibi bir metafor kurularak düşünülmüş “ağaç kavuğu” inisiyatifi, metin analitiği tekniklerini kullanarak sosyal medya platformlarındaki kullanıcıların “intihar” ya da “intiharı çağrıştıran” mesajlarını teşhis edip gönüllülere bildiriyor.


Tree Hole Rescue metaforunun kurulduğu ağaç kavuğuna sıkışmış ve kurtarılmayı bekleyen bir köpek

Metin madenciliği ve metin analitiği uygulamalarıyla, atılan sosyal medya mesajlarındaki negatif sözleri teşhis edip veri tabanındaki kelime ve söz öbekleriyle karşılaştırıyor. Karşılaştırma sonucunda atılan mesajları 1 ila 10 arasında numaralandırıyor.

İntiharı da anımsatabilecek söz “çok yoruldum” cümlesi yazılımda intihar tehlikesi arz ederken “çok yoruldum, vazgeçiyorum” cümlesi kadar yüksek puan alıp, yüksek risk teşkil etmiyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)