Çin çocuklara bilgisayar oyununu yasakladı

Çin hükümeti çocukların bilinçsizce bilgisayar kullanımını engellemek amacıyla akşam 10’dan sonra oyun oynama yasağı getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.11.2019, 12:00
Çin çocuklara bilgisayar oyununu yasakladı

Çin yönetimi tarafından çocukların internet ve oyun bağımlılığı konusunda mücadele etmek amacıyla yeni yasaklamalar yapıldı. Buna göre Çinli oyuncuların, akşam saat 10’dan sonra veya günlük 90 dakikadan çok oyun oynamaları mümkün olmayacak.

Geçtiğimiz Salı günü yürürlüğe giren kanunla birlikte, 18 yaşın altında bulunan gençlerin günlük olarak 90 dakikadan çok veya 08.00 – 22.00 saatlerinin dışında oyun oynamalarını engelleyecek bir takım kısıtlamalar paylaşıldı.

Yasak neleri kapsıyor?

Kanunun detayları ise şöyle paylaşıldı: Kanunla birlikte haftalık olarak 7 gün toplamda ise 90 dakikalık oyun oynama sınırlaması var. Bu sınırlama Pazartesi ve Cuma günleri arasında geçerli olacak. Hafta sonları ise çocuklara günlük olarak en fazla 3 saat izin verilecek. Ayrıca çevrimiçi oyun platformlarına gerçek isimleri ve kimliklerini kullanarak kaydolacaklar.

Oyun oynamanın dışında birtakım oyun ödemelerine de kısıtlamalar getirildi. Çinli çocuk oyuncular aylık olarak 28-57 dolar arasında oyun harcamaları yapabilecek ve bu miktar çocuğun yaşına göre bu aralıkta değişiklik gösterecek.

Yasaklamaları aniden ve sert olarak yorumlayan bir kesim de bulunuyor ama genel olarak sektöre bu tarz kısıtlamaların geleceği zaten tahmin ediliyordu. Hatta pek çok oyun sağlayıcı Çin pazarında buna benzer kısıtlamalarda bulunuyor.

Yeni kanun, Çin hükümetinin 33 milyar dolar sermayeli çevrimiçi oyun endüstrisini çocuklardan dizginlemeye çalışmasını hedefliyor.

Yorumlar (0)