Biyoplastik üretiminde elektrikle beslenen mikrop modeli

Mikropla elektriği harmanlamayı başaran bilim adamları, biyoplastik üretiminde çığır açmaya devam ediyor. Uzayda ve diğer gezegenlerde de kullanılması planlanan çevre dostu bu plastikler hem daha dayanıklı, hem daha tasarruflu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2019, 14:42
Biyoplastik üretiminde elektrikle beslenen mikrop modeli

Bilim insanları tamamıyla yeşil, geri dönüşümlü biyoplastik üretmek için çok farklı bir yönteme başvurdu. Mikropları elektrik ile beslemenin yollarını bulan bilim insanları, bu sayede ayrıştırılabilir biyoplastik üretebilecek.

Güneşten veya rüzgarden elde edilen elektriğin, kömür veya petrol kaynakları ile alternatifli olarak kullanabileciği fikri üzerine, yenilebilir elektririğin fiziksel ve daha somut birşeye dönüştürülebileceği düşüncesi de akıllarda yer edindi.

“Plastik atıkla mücadele için yeni yöntemlerin geliştirilmesi şart”

Washington Üniversitesi’nde Asistan Biyoloji Profesörü görevinde bulunan Arpita Bose yaptığı açıklamada, “Dünyamızın petrol bazlı plastik kullanımı ve plastik atıkla mücadele ettiği bu dönemde biyoplastik üretim hususunda sürdürülebilir yeni yöntemler keşfetmek günden güne daha da önemli bir hale geliyor. Yeni çözümler üretmekten başka çaremiz yok.” sözlerine yer verdi.

Yenilenebilir enerji, şu anda hali hazırda ABD’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 11’ini oluştururken, toplam elektrik üretiminin yüzde 17’sini oluşturuyor.

‘Yenilenebilir enerji nerede depolanacak’ problemi

Yenilenebilir enerjiye ilişkin en önde gelen sorunlardan biri enerjinin nerede depolanacağı. Güneşli ve rüzgarlı günlerde üretilen enerji güneş battığında nerede ve nasıl saklanacak? Çözüm: Biyoplastik üretimi...

Biyoplastik üretiminde, yenilenebilir enerji kaynaklarından gelen ekstra enerji mikroplar içerisinde depolanabilecek. Başka bir deyişle, akü depolamaya alternatif çıktığını ve farklı bir yakıt çeşidi üretmek için illa ki bu enerjiyi kullanmaya gerek kalmadığı sonucuna ulaşabiliriz.

“Biyoplastikler, karbonsuz olmakla birlikte daha dayanıklı ve daha az maliyetli”

Polihidroksibütaratı (PHB), elektrikle beslenen mikroplara karşı savunacak mikrobik elektrosentez sisteme sahip olan Bose, ürettikleri biyoplastiklerin “dayanıklı, karbonsuz ve daha az maliyetli” olduğunu savunuyor.

Bose’un laboratuvarında araştırma teknikeri olarak görev yapan Tahina Ranaivoarisoa, “Biyoplastik üretimde en çok karşılaştığımız sorunlardan biri substrat maddesi. Ne yazık ki, epey pahalıya mal oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Substrat maddeleri pahalıya patlıyor

“Biyoplastik üretimi esnasında, elektrik veya demirin içerisinde bulunan karbondioksit, ışık ve elektron gibi maddeleri içerisine alabilme özelliğine sahip R. palustris TIE-1 gibi çok yönlü bakteriler, üretimde kullanılan substrat maddelerini genişletebiliyor.”

Bose’un araştırma ekibi, Biyoelektrokimya dergisinde yayımlanan diğer bir makalede TIE-1 bakterisinin, elektriği elektron kaynağı olarak nasıl kullandığının yanı sıra, demir maddesinin çeşitli formlarıyla nasıl etkilişimde bulunduğunu bilgisine de yer veriyor.

Biyoplastik uzay keşiflerinde de kullanılabilecek

Bose mikrobik yöntemlerle geliştirilen çevre dostu biyoplastiklerin gelecekte uzay çalışmalarında da kullanılabileceğine inanıyor. Bu sayede, astronotlar kendi araç gereçlerini üretmek için 3D printer teknolojisinden faydalanabilecek.

Bose konuya ilişkin şunları söylüyor: “Sürdürülebilir biyoplastik üretimin, sadece kaynakları limitli olan dünyamızda değil, ayrıca uzay keşiflerinde ve diğer gezegenlerde de yeni kapıları açacağına inanıyoruz.”





 

Yorumlar (1)
Amir Ahmat Adam 3 yıl önce
Bu güzel bilgileri için teşekkür ederim